Søndag eftermiddag var op imod 500 i alle aldre mødt frem for at mindes ofrene for angrebene i Norge

Kringsat af venner

Man kunne lugte røgen flere hundred meter fra Flakhaven, der søndag kl. 17 og en lille halv time frem var oplyst af fakler.

Omtrent 500 havde trodset endnu en sommerdag med regn for at vise sympati og støtte for de mange norske ofre og deres efterladte.

Det var ikke uden tårer, at Johan Griegs vemodige sang, ”Kringsatt av fiender”, blev sunget i en sjælden rørende og respektfuld udgave.

Mange forbipasserende, der tilsyneladende ikke kendte til arrangementet, stoppede op og lod sig indlemme i den mangfoldige menneskegruppe, som var samlet for at mindes det uhyggeligt store antal dræbte unge.

- Det var unge demokrater, der tog ansvar og viste engagement. Angrebet er derfor et anslag mod selve demokratiet, og det rører os alle dybt, sagde borgmester Anker Boye (A).

Han var selv synligt berørt under sin tale, der blev rundet af med et minuts stilhed. Derefter blev ”Altid frejdig, når du går” sunget. C. E. F. Weyses sang var mottoet for frihedskæmperne under den tyske besættelse af Danmark 1940-1945, og blandt de ældste fremmødte blev der stemt i af lungernes fulde kraft og sunket en del klumper undervejs.

Efter 20 minutter og et par korte men bevægende taler fra DSU og SFU’s lokale formænd blev faklerne samlet foran rådhusets trappe, mens man blandt flere af de tilstedeværende hørte de samme få ordudvekslinger:

- Det er simpelthen uforståeligt. Det er uvirkeligt. Det er ubegribeligt. Og så i Norge ... Det kunne lige så godt være sket lige her i Odense.

Initiativtageren bag mindehøjtideligheden, DSU i Odenses formand Peter Lykkegaard Hansen, var efterfølgende glad for det store fremmøde.

- Tusind tak til alle, der deltog i mindehøjtideligheden. Vi fyldte hele Flakhaven med vores sang og lys, det var så smukt. Følelsen af fællesskab var lige det, vi alle havde brug for efter tragedien i Norge. Tak, skriver han på mindehøjtidelighedens nyligt oprettede Facebook-side.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Utøya-overlever kommer til DSU-lejr på Fyn

Utøya-overlever kommer til DSU-lejr på Fyn

DSU holder lejr uden særlig beskyttelse

DSU holder lejr uden særlig beskyttelse

DSU trodser norsk tragedie og holder sommerlejr på Fyn

DSU trodser norsk tragedie og holder sommerlejr på Fyn