Læge tilbyder behandling - ikke af psykopaterne, men af deres ofre, for at komme den psykopatiske opførsel til livs.
Det kan være din mor, din chef, din mand eller dine søskende.

Psykopater, eller mennesker med psykopatiske træk, findes overalt. Og de kan gøre livet rigtig surt for deres ofre enten gennem psykisk terror eller ved at være direkte voldelige.

I annoncer på Facebook tilbyder læge Lise Seidelin nu en løsning på terroren i form af behandling, så man kan lære at leve sammen. Ikke af psykopaten, som man måske skulle tro, men derimod af offeret.

Bryd dansen

Og selv om det kan lyde mærkeligt, har det en logisk forklaring, forsikrer Lise Seidelin.

En psykopat er nemlig svær at behandle, fordi det er ekstremt svært at overbevise den om, at den fejler noget eller gør noget forkert. Derimod kan man nå ind til psykopaten gennem offeret, har hun erfaret.

- Den, der er udsat for en psykopat, bliver ofte nedbrudt inden i sig selv. Og det kan forstærke den psykopatiske tendens, en person har. Men hvis den udsatte bliver ændret og ikke længere danser med på psykopatens "dans", kan de lære at træde ud af det dårlige mønster, forklarer Lise Seidelin.

Dermed tvinger man nemlig psykopaten til at finde en anden at danse den nedbrydende dans med. Eller at acceptere sit offer som en ligeværdig person.

Accept og indre solskin

Til at bryde det mønster, dansen, giver Lise Seidelin nogle øvelser. En af dem er visualisering, hvor den udsatte skal forestille sig at ligge på en strand, mens solen skinner på han eller hende, så de får et lys inde i sig.

- I stedet for at være forkerte og dumme, får de fornemmelsen af at være elskede og værdsatte. Og de lærer at acceptere, at de har negative følelser, når de bliver udsat for overgreb. Hvis man accepterer at føle sig skyldig, bliver nemmere at håndtere, forklarer Lise Seidelin.

- Jo mere rum og ro, der kan skabes i den udsatte person, jo mindre modtagelige bliver de for overgreb. Og så er den negative dans brudt, siger lægen.

Det er dog ikke helt risikofrit at finde sit indre solskin. I starten reagerer en psykopat meget voldsomt, når offeret forsøger at gøre sig fri, og det kan blive farligt, hvis psykopaten i forvejen er voldelig, advarer Lise Seidelin.

- Men holder man fast, falder psykopaten til ro og bliver blid som et lam, hævder hun.

Hun har i 20 år arbejdet med ofre for psykopater på denne måde og tilbyder sin hjælp over telefon, via mail eller ansigt til ansigt i sin klink i Vejstrup på Sydfyn.
  • fyens.dk