Miljøministeriet foretager stor udvidelse af antallet af statsskove, hvor der kan camperes kvit og frit.
Tusindvis af naturelskere har gennem årene benyttet sig af tilbuddet om at overnatte gratis i telt i statsskovene.

I fjor blev antallet af skove, hvor man kunne dyrke naturcamping, udvidet til 89. Det tal er nu øget betragteligt, idet miljøminister Karen Ellemann (V) netop har løftet sløret for, at hele 145 af de skove og arealer, der er ejet af Naturstyrelsen kan anvendes.

Går turen for eksempel til det sydfynske, kan man gratis slå teltpløkkerne i Komtessens Plantage i Svanninge Bakker.

Samtidig understreger ministeren, at ordningen ikke gælder private skove.

- Jeg vil gerne give både danskere og udenlandske turister muligheden for at opleve naturen på nært hold. At sove under åben himmel og vågne sammen med fuglene er en stor naturoplevelse, og jeg håber, at mange vil gøre brug af muligheden for fri teltning, siger Karen Ellemann.

Går turen for eksempel til det sydfynske, kan man gratis slå teltpløkkerne i Komtessens Plantage i Svanninge Bakker. Andre steder i landet kan det være i Ålbæk Plantage i nord, mod vest i Fanø Plantage eller mod øst i Rø Plantage på Bornholm.

Få regler

Reglerne for fri teltning er ganske enkle: 1-2-3. Man må have én overnatning samme sted med højst to telte ad gangen og højst tre-personers telte.

Det er gratis, og man behøver ikke at spørge om tilladelse først. Teltet skal være uden for synsvidde fra bygninger, campingpladser og bilveje.
Brug af feltkøkken må kun ske, hvis man bruger stormkøkken som for eksempel Trangia, og åben ild er kun tilladt på bålpladser, som er indrettet i nogle af skovene. Efter endt brug skal man - som enhver skovgæst - rydde op efter sig og tage sit affald med.

Hensyn til naturen

Ved udvælgelsen af statsskove med fri teltning har Natur­styrelsen lagt vægt på, at belastningen af dyr og planter bliver så lille som mulig:

- Jeg lægger vægt på, at vores natur ikke lider overlast, men da naturen både skal beskyttes og kunne benyttes, så er det kun godt, at vi kan give befolkningen flere muligheder for at overnatte i naturen. Naturstyrelsens erfaringer viser, at skovens gæster godt kan finde ud af at tage hensyn, og generne er minimale, fortsætter Karen Ellemann.

Muligheden for overnatning i telt i Naturstyrelsens skove blev indført i 30 udvalgte statsskove i 2004. Ud over fri teltning findes der også andre muligheder for gratis overnatning i de statsejede naturområder, for eksempel lejrpladser og primitive overnatningspladser.

Man kan orientere sig indgående på Naturstyrelsens hjemmeside. Her findes også de 145 skove, hvor overnatning er mulig.
  • Fyens Stiftstidende