KIRKE: Nyt præstepar har indtaget præstegård
VESTERÅBY/ÅSTRUP: Gråmis ligger og sover på en af stolene i præstegårdens stue. Den to år gamle kat har helt tydeligt accepteret sine nye omgivelser og det nye hjem på Præstegårdsvej 11 i Vester Åby.

Det samme har hendes ejere, præsteparret Ida og Torkil Jensen. De føler sig godt taget imod af menighederne i Vester Åby og Åstrup og nød den højtidelige indsættelse i søndags.

Torkil Jensen starter sit embede med at fejre en rund fødselsdag. Den 31. august fylder han nemlig 40 år. Ida - med mellemnavnet Hovalt - er 31 år, mens datteren Anna er syv måneder.

Parret mødte hinanden i 1999, mens Torkil var præst i Humble på Langeland. Et sted de ellers begge holdt meget af, men de søgte væk for at opleve at kunne starte sammen et sted.

- Og vi ville begge gerne finde en landsby som denne, hvor man kan komme tæt på folk, siger Torkil Jensen, der selv er vokset op i Oure, hvor hans nu afdøde forældre havde en æbleplantage.

Underviste i tre år

Torkil Jensen tog sin embedseksamen ved Københavns Universitet i 1992 og tiltrådte i 1994 sin første stilling - et barselsvikariat i Lindelse på Langeland. Senere var han hjælpepræst i Asperup og Roerslev og underviste samtidig på Båring Højskole. I årene 1995-97 var han lærer på fuld tid i fag som religion, politik og filosofi. I 1997 fik han embede i Humble, hvor han altså har virket i de seneste fire år.

Højskoletiden var ingen tilfældighed. De grundtvigske tanker og idealer har været meget dominerende i hele Torkil Jensens liv. Den første prægning fik han i Vejstrup Valgmenighed, hvor han som ganske ung blev grebet af den gejst og vækkelse som prægede Grundtvig. I dag bærer han selv faklen videre, blandt andet i den grundtvigske Kirkehøjskole, hvor han er med til at arrangere møder og foredrag.

Han har også været rejseleder på studieturen "I Luthers fodspor" arrangeret af Folkeuniversitetet i Viborg.

Vild med tog

Selv i et så strengt fagligt liv som Torkil Jensens er der dog plads til en ventil. Siden drengeårene har han været dybt fascineret af tog. Sammen med en kammerat byggede han dengang en togbane i haven i størrelsesordnen 1:3.

- Jeg har dog ikke et kæmpe modeljernbane, der skal stilles op i kælderen, men det er nok de store maskiner og nostalgien omkring jernbanedrift, der fascinerer mig. Og det er med sorg, at man oplever, at godsdriften er ved at forsvinde fra skinnerne, siger Torkil Jensen. Han er medlem af Dansk Jernbaneklub og vil ikke udelukke, at et nyt medlem kan være på vej til Faaborgs veteranjernbane.

Ida er fra Ålborgområdet, konservatorieuddannet pianist og i gang med at tage den lille organisteksamen. Hendes drøm er at finde en organiststilling i området og kombinere den med korarbejde og klaverundervisning.

I øjeblikket har parret dog rigeligt med at lære egnen at kende og tage sig af datteren Anna. Og hun forbliver ikke enebarn, lover de begge.

- Jeg er selv enebarn, og det vil jeg gerne give Anna den gave ikke at blive. Især som voksen kan man godt savne at have noget mere familie, siger Torkil Jensen.

Ida og Torkil Jensen glæder sig til sammen med datteren Anna at blive en del af livet i Vester Åby og Åstrup. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
  • fyens.dk