Forsker: - Hundelov er totalt usaglig

Der er intet belæg for at amstaffen Kovo og andre muskelhunde eller kamphunde skulle være mere farlige end andre hunderacer, fastslår et nyt speciale fra RUC.
Foto: Michael Bager

Forsker: - Hundelov er totalt usaglig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den lov, der danner baggrund for, at odenseansk far ikke må have sin hund hjemme, når sønnen er på samvær, bliver pillet fuldstændig fra hinanden i nyt speciale.

Lovgiverne lod sig gribe af en mediestorm og en folkestemning og lod hånt om enhver form for fakta, dokumentation og saglige argumenter, da den nye hundelov blev indført sidste år.

Det er hovedkonklusionen i et nyt speciale fra RUC, som har fået topkarakteren 12, fortæller Videnskab.dk.

- Jeg blev faktisk forskrækket over, at der kunne være så dårlig dokumentation for noget så vigtigt som en lov, der berører tusindvis af mennesker og hunde, siger specialets forfatter, Cecilie Thorslund, til Videnskab.dk.

Forbudt hund - intet samvær

Hundeloven forbød avl og import af 13 hunderacer, som i daglig tale går under fællesbetgnelserne "muskelhunde" eller "kamphunde".

En af dem er racen Amerikansk staffordshire bull terrier - også kaldet amstaff.

Sådan en hund ejer Michael Djursaa, Odense, og med baggrund i den nye lov har statsforvaltningen besluttet, at han mister samvær med sin fire-årige søn, hvis hunden er i hjemmet, når drengen er hos ham.

Bider ikke oftere

Men der er intet statisktisk belæg for, at den race er farligere end andre hunde, fastslår Cecilie Thorslund.

De 13 forbudte hunderacer står tilsammen for seks pct. af samtlige hundebid i Danmark, mens schæfere, rottweilere og gravhunde i alt står for 78 pct.

Desuden viser erfaringer fra Holland, Skotland og Italien, at man hverken begrænser antallet af bid, får færre alvorlige ulykker eller gør befolkningen mere tryg med et forbud.

Af samme grund har de tre lande ophævet forbuddet.

Hundeudvalget imod forbud

Cecilie Thorslund bemærker også, at hundeudvalget, som lavede en del af forarbejdet til loven, var på en bunden opgaven:

De skulle udvælge nogle racer, der kunne forbydes og ikke tage stilling til, om et forbud var en god ide.

- Det er en trist misforståelse hos mange, at hundeudvalget selv har ønsket et forbud, for det var faktisk noget, det blev tvunget til. I betænkningen lægger medlemmerne stor vægt på, at de synes, det er en dårlig ide, siger hun til Videnskab.dk.

Forsker: - Hundelov er totalt usaglig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce