En vietnamesisk udflugt

Restaurant Phunky ligger i Vestergade 98 i Odense og drives af et vietnamesisk familiteam.
Foto: Asbjørn Sand

En vietnamesisk udflugt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Phunky i Vestergade forsøger sig på en adresse, hvor der har været serveret græsk og senest Fit & Juici

Tredje gang er måske lykkens gang. Et vietnamesisk familieteam med flygtningefortid og efterfølgende opvækst i det sønderjyske har vovet at lægge ud med en treretters menu, åbent frokost og aften alle dage, og det på en adresse i den ende af Vestergade, som et par andre restauratører har måttet opgive.

Og de har bestemt ikke gjort det nemmere for sig selv ved at stå til søs i den mørke tid, hvor vi hellere luner os hjemme end går i byen. Det store vinduesparti er som skabt til at åbne ud mod gadeservering, og det er præcis, hvad det også kan. Tilmed er der tilladelse til at servere i den nye gå- og cykelgade.

Lige nu er det kun rygerne, der frister en forkølende skæbne på det frosne fortov. Vi har bestilt bord og sikrer os en placering væk fra mulig træk og risiko for en kold skulder.

Der er frit valg mellem fire-fem placeringer. Enten i stole eller læderpolstrede båse, og de fleste pladser er indbydende. Loungestemning tilsat et asiatisk pift. Et par af de traditionelle blomstermalerier, røde roser i stålvaser på bordene. Vi bliver mødt af stilfærdig romantisk musik, og en matchende kvindelig tjener viser os til rette.

Smil og hjertevarme er ikke fag, der kan terpes på en fagskole. Dem har hun med sig i bagagen, og det opvejer den oplagte uprofessionalisme, som man kan sætte fingrene på, men altså også sagtens kan leve med. Der bliver ryddet af bordet, før alle er færdige. Der er et par pletter på underdugen allerede før vi spiser. Men trods alt er vi et sted, hvor der serveres treretters menu til 169 kr.

Kød og ingefær

Dem er der tre forskellige af, og de kan sammensættes efter smag, og vi bestiller to forretter og tre hovedretter. Jeg er til den vietnamesiske carpaccio, svinekotelet og is, mens tjenerinden krydser af ved to gange rejechips med peanuts, gulerødder, lotusstilk i strimler og frisk koriander fiskesauce med chili og hvidløg.

En kande isvand med lime lander uopfordret sammen med den valgte chilenske rødvin (grenache, carignan og syrah). Den blev ikke åbnet ved bordet, og det er en uskik ikke at proppe op og skænke en smagesjat.

Nå, men den var kraftfuld nok til både kød, krydrede tigerrejer og de forskellige mere eller mindre hidsige tilbehørssaucer. Et øjeblik overvejede vi øl, men det er næsten for kedeligt at drikke almindeligt mainstream pilsnerøl, når man er i byen. Og der er ikke andet på kortet.

Mine tynde oksekødsskiver er arrangeret med knasende sprøde sesamfrø, og med spisepindene er de lige til at bade i ingefær/chili-saucen, og det giver dem en delikat skarphed. Ikke for hot til at kvæle kødet, men spicy nok til at dæmpe den rå fornemmelse.

Den anden forret er med sine sprøde lotusstrimler mere fremmedartet. Med koriander og fiskesauce understreges det eksotiske. De sprøde neutralt smagende lotusstilke gentages som tilbehør til hovedretten. Koteletten er tyktskåret og stegt med den fryd, som vietnamesere har ved svinekød. Den er grillet i mønster og sender mine smagsløg på en uventet fantasirejse til den jugoslaviske Adriaterhavskyst en sommer for 30 år siden, hvor vi blev diverteret med aldeles fortræffelige grillkoteletter.

Kvalmt kokosskum

Saft og smag, lidt branket, lidt hvidløg, salt og peber. Den bastante servering med formpresset ris, agurkeskiver og en for salt pjasksuppe er tilgivet på den konto.

De to andre hovedretter: Salat med mikroforårsruller, tigerrejer og vietnamesiske frikadelleskiver på grønt og risnudler. Omelet med tigerrejser bønnespirer kinesisk purløg, mynte og koriander. Krydderurterne på stilke, helt friskklippede men lidt akavet monteret ved omeletten, der har fået et par gram for meget og er lidt branket.

Desserterne: Is i vietnamesiske fritureboller. Krummen er sej. Isen vanille af ukendt herkomst. Frugtcocktailens granatæblekerner, melon, blåbær og jordbær bliver kvalt i kokosflødeskum.

Kaffe og cappucino. Tre timer forduftede på fornøjelig vis - familiær forkælelse. Duge med skønhedspletter, servering med ditto og en noget massiv kokkefantasi. Ikke værre, end man tilgiver og forlader de tre stjerner til fordel for fire.

En vietnamesisk udflugt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce