83-årig forsvarsadvokat vil synge viser


83-årig forsvarsadvokat vil synge viser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter 51 år som forsvarsadvokat er det tid at lægge op for landsretssagfører Jørgen Jacobsen, der i en alder af 83 år vil bruge mere tid i foreningen "Visens venner".

- Med alderen er jeg blevet bedre til at synge, vi synger Steffen Brandt og sådan noget, siger Jørgen Jacobsen fra kontoret på Frederiksberg.

Han er stadig involveret i en injuriesag mod Scientologi og en klagesag mod en landsdommer, men så er det også slut. Jørgen Jacobsen har netop trukket sig som forsvarer i sagen mod Amdi Petersen og andre Tvind-ledere i Århus.

- I min alder er det hverken forsvarligt for min klient eller mig, at jeg deltager i så lang en domsforhandling. Jeg har heller ikke lyst til at sidde i Århus to dage om ugen, siger han.

Jørgen Jacobsen måtte gøre jurastudiet færdigt i Sverige i 1944, på flugt fra nazisterne på grund af sin aktive rolle i modstandsbevægelsen. Karrieren som forsvarsadvokat begyndte hos den legendariske Carl Madsen.

- Bekendtskabet med Carl Madsen gjorde, at jeg blev forsvarsadvokat, siger Jørgen Jacobsen. Listen over opsigtsvækkende sager blev lang:

Yngre generationer husker næppe spionsagen fra Køge i 1959, hvor syv var tiltalt for at have solgt militære hemmeligheder om Danmark og Nato til fremmede magter. Eller Mona-sagen - drabet på den syv-årige Mona Rasmussen fra Hvidkilde på Fyn - fra 1964. Eller den såkaldte p-pillesag, hvor Jørgen Jacobsen var advokat for en lang række kvinder, der krævede erstatning fra danske og udenlandske medicinalfirmaer, efter at de havde taget skade af p-piller.

Måske går det bedre, hvis man nævner i flæng Jon-sagen om en dengang 12-årig dreng, hvis sag om tvangsindlæggelse nåede frem til behandling af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvor den danske stat klarede frisag. Eller sagen om den danske kvinde Ulla Lyngsby, der i Israel blev tilbageholdt af politiet sigtet for statsfjendtlig virksomhed - en sigtelse, der senere viste sig grundløs. Eller slaget om Jens Jørgen Thorsens Jesus-film. Eller blødersagen om 89 danske blødere, der blev smittet med hiv-virus gennem donorblod. Eller Roum-sagen om incest i en lille jysk landsby. Eller injuriesagen mod to tv-journalister i kølvandet på Pedal Ove-sagen.

Selv nævner Jørgen Jacobsen den såkaldte BT Klub sag fra 1977 som sin mest interessante. To tillidsmænd for typografer i det Berlingske Hus var tiltalt for trusler mod arbejdsledere. Sagen blev politisk, fordi statsminister Anker Jørgensen (S) kom til at blande sig.

- Jeg mødte ved et tilfælde daværende justitsminister Erling Jensen (S) og sagde, at byretsdommeren vist gerne ville frifinde tillidsmændene, men at han nok gad vide, om sådan en dom ville blive appelleret. Det vil den ikke, sagde Erling Jensen. Så var det op til mig at fortælle dommeren det på en snedig måde. De to blev da også frifundet - til deres store irritation. De havde planlagt en stor protest imod klassedomstolen, griner Jacobsen inden et alvorligt sidste ord:

- Det har været utroligt spændende at være forsvarsadvokat. De bærer et stort ansvar for retssikkerheden her i landet.

83-årig forsvarsadvokat vil synge viser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce