Børnene fra Børnehjemmet Birkelund i Seden kunne fejre stedets 90-års-dag med besøg af ekstra fine gæster
Odense: Den røde løber er rullet ud, og haveteltets sammenføjninger er pyntet med nyudsprungne blomster og blade.

På børnehjemmet Birkelund i Seden er det lige før selv sodavandene bobler over af glæde. Det er fredag eftermiddag, og om lidt er der fint besøg.

Egentlig er der tale om en form for gengældelsesvisit. Efter at have stillet pænt op som buket-overrækkere, hver eneste gang grevinde Alexandra i egenskab af protektor for Børnekulturhuset Fyrtøjet kom til byen, er det børnenes tur til at invitere hende hjem til sig.

Grevinden var ikke sen til at gribe muligheden.

- Hun hørte om vores 90-års-fødselsdag og sagde, at den dag ville hun gerne komme og fejre med os, siger børnehjemmets leder Kirsten Österlin.

Og Alexandra holder ord.

Præcis på slaget 15 triller en kongeblå Citroën ind i gården, og den forhenværende prinsesse stiger ud.

En helt almindelig morgen

Så snart hun stiger ud af bilen, er Alexandra fuld af smil og knus. Sådan én, der giver hånd til alle og spørger interesseret.

- Jeg tænkte, at det kunne være hyggeligt at besøge de skønne børn, jeg før har mødt, og jeg synes faktisk, jeg kan genkende flere af dem, siger hun.

Der er dækket fint op ude i haven, men før Alexandra skal beværtes som en fødselsdagsgæst, skal hun vises rundt på værelser, der i dagens anledning er fint ryddede op.

Alle børnene har en opgave i forbindelse med det fine besøg. Søskendeparret Michael og Michella Jensen er grevindens første guider, og de har travlt med at forklare, hvordan deres hverdag ser ud.

- Fortæl mig, hvordan jeres morgen ser ud, opfordrer grevinden, og så fortæller de om taxaen, der kommer og henter dem, og som bringer dem hjem efter skole. De fortæller om det nye hus, hvor de bor, som har en fin stue og et køkken, hvor de hjælper til med at lave mad.

- Vi laver lektier på vores værelser, og vi skal i seng klokken otte om aftenen, fortæller søskendeparret, og så aer grevinden dem over håret og roser hver deres værelse, som de selv har været med til at indrette. Michellas sengetæppe er rødt.

Fint at vise sit hjem frem

18-årige Rame Juma, der er ved at afslutte 2. g på Tornbjerg Gymnasium, er for tiden den ældste på børnehjemmet. Sammen med 15-årige Florentina Shehaj viser han rundt i sin afdeling af huset, og han er glad for, at grevinden er kommet på besøg.

- Mange tror, at på et børnehjem bor man sammen med mange andre på ét værelse, og derfor er det godt at vise det frem, så folk kan se, at sådan er det ikke, siger Rame, der har boet på Birkelund i 10 år - også det år, hvor han var på efterskole.

- Fint at Alexandra er så god til at tale med børnene, og at hun ikke lader sig mærke med alle kameraerne, for det er jo børnene, hun er kommet for at snakke med, siger han.
  • Fyens Stiftstidende