Fynske skoler og børnehaver vil dø

Foto: Grafik: Gert Ejton

Fynske skoler og børnehaver vil dø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En bølge af centralisering betyder lukning af stribevis af skoler og andre kommunale tilbud.

Færre skoler, færre børnehaver og færre biblioteker.

Flere børn i klasserne og storbørnehaver. Det er en udvikling, fynboerne godt kan vænne sig til, for et nyt Fynskort er ved at blive tegnet.

- Der er rigtig meget på spil. På grund af økonomien er politikerne nødt til at prioritere, og kommunalreformen bliver for alvor synlig. Det er nu, det bliver afgjort, hvor tingene skal ligge i de større kommuner. Vi kommer til at se drabelige geografiske kampe, siger kommunalforsker ved Syddansk Universitet i Odense, Ulrik Kjær.

I alle sammenlagte kommuner på nær Kerteminde er skolelukninger på dagsordenen. Spørgsmålet er kun, hvor mange lokalsamfund, der mis­ter skolen. Længst i debatten er Middelfart og Assens, hvor de mest vidtgående forslag går på at lukke henholdsvis fire og syv skoler. I Svendborg er netop fremsat forslag om at lukke op mod ni skoler. Både i by og på land.

Centraliseringen er lige efter bogen, mener landsbyforsker Jørgen Møller fra Aal­borg Universitet.

- Storkommunerne træder i karakter som besparelsesorganisation, ganske som det var tænkt. Hvis vi skal have bedre service for pengene, kan det kun klares ved at centralisere, mener Jørgen Møller.

Ulrik Kjær er på bølgelængde:

- Der er masser af penge i kommunerne, men borgernes forventninger er højere. Derfor skal der prioriteres.

- Sats på udvalgte byer

Landsbyforskeren opfordrer politikerne til at satse på nogen lokalsamfund frem for andre i stedet for at bevare skoler, børnehaver og biblioteker alle vegne. Samtidig advarer han mod at lukke alt i landsbyerne.

- Der findes mange, som ønsker at bo i små samfund. Og har politikerne først lukket alt i landsbyerne, er det næsten umuligt at bygge op igen, siger Jørgen Møller.

Læs mere i Fyens Stiftstidende søndag: Fyn under forvandling

Fynske skoler og børnehaver vil dø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce