Gud, høje hæle og stor poesi

- Jeg fortrænger ikke de der tanker, man kan ha’ om alder og død, men de skal ikke ha’ lov til at spærre for udsigten.
Foto: Susanne Mertz

Gud, høje hæle og stor poesi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pladeaktuelle Kim Larsen bestræber sig på at leve i nuet.

Man hører stemmen, længe før man ser fjæset. Kim Larsen er veloplagt og legesyg. Glad. Han springer op og giver et håndkys, kigger på klokken, der siger tre eftermiddag, og nu må det da være på de tider, hvor man godt kan tillade sig at knappe dagens første pilsner op. Så det gør han:

- I virkeligheden ville jeg jo helst synge "dubi-dubi" hele tiden, for det sjove for mig er at lave melodierne, og det er altid dem, jeg begynder med. Men når jeg så har lavet 10, skal jeg jo i gang med teksterne, og det er hårdt arbejde. Så skal der hækles, strikkes og broderes.

Med albummet "Mine Damer og Herrer" er Kim Larsen gået solo, og han vil godt lige ha’ lov til at sige, at når han har lavet denne her plade uden sit band Kjukken, er det ene og alene fordi, de har spillet sammen i 15 år til sommer, og engang imellem skal man altså ha’ lidt frisk luft:

- Jeg sku’ lige prøve at gå selv, som de siger i fodbold. Men vi er på ingen måde i knibe med hinanden, hvis nogen skulle tro det.

Kvinderne skal kysse godt.

Sangene på det nye album er en pose blandede bolsjer, der blandt andet rummer sangen "Botox og Silicone," hvor kvinden får årenes gang rettet ud, og dermed kommer til at ligne Gitte Stallone, mere end hun ligner sig selv, som omkvædet lyder.

- Jeg elsker jo, når en dame gør noget ud af sig selv, men når de begynder at lægge sig under kniven og får gummibabser, så står jeg af. Det virker mere ynkeligt end tiltrækkende - i al fald på mig.Men det kan han da sagtens sige ham den 64-årige Larsen, der lever sammen med en kvinde, der er 19 år yngre.- Nej, nej, nej, du tager fejl, det er ikke sådan det hænger sammen, for hvis min dame havde været 10 år ældre end mig, var jeg også faldet pladask for hende. Det har ikke noget med alder at gøre, det kan du være helt sikker på, for hun er jo ikke en ung kvinde længere, og jeg synes stadig, hun er umådeligt tiltrækkende.Men hvad er det mon, der virker tiltrækkende på den gamle hankat?- Ah, hvis de kysser godt. Jeg kan ikke fordrage, når en kvinde lukker øjnene, når man kysser hende, for man skal se ind i hinandens sjæl - og sjælen sidder i øjnene lige over kysset. Alt det der kan min dame.Men hvordan har han det selv med at have tilbagelagt flere år, end der er år tilbage?- Det er ikke noget, jeg gider fordybe mig i. Jeg bestræber mig på at leve i nuet. Jeg fortrænger ikke de der tanker, man kan have om alder og død, men de skal ikke ha’ lov til at spærre for udsigten.
Fakta
- Jeg spørger da mig selv, om det er rigtigt, at der er noget større, eller om døden bare er et stort øde og mørke. Men jeg har altså brug for at tro på, at der er noget, der er større end os.

Go’ gammeldags lir

Men inden det kommer så vidt, at kvinden bliver testet på kysset, skal hun have kvalificeret sig på anden vis. Hun skal være en rigtig dame med den rette kostumering og maskering. Røde negle, høje hæle - så slikker den gamle hankat sig om munden.

- Det er det, jeg kalder go’ gammeldags lir, siger han og tænder en ny smøg og stikker hagen frem og kigger skælmsk ud i rummet:

- Mænd skal være mænd, og kvinder skal være kvinder. Det skal de i al fald i mit univers.

Kim Larsens "dame" - som han konsekvent kalder hustruen Liselotte, der er mor til hans to yngste børn, sønnerne Hjalmar og Lui på 11 og 14 år - har valgt at være hjemmegående:

- Det er skønt. Det er da et stort job at have. Jeg siger ikke, at damerne skal hjem i køkkenerne, folk må selv bestemme, hvad de gør, men personligt er jeg glad for, at min dame ikke har lyst til at være ude og arbejde. Jeg ved jo godt, at de fleste kvinder synes, at det er en pestilens at gå derhjemme, og det er jo en realitet, man må forholde sig til. Selv har jeg bare været heldig at løbe ind i en kvinde, der kysser godt og hellere vil være hjemmegående.

- Jeg har brug for at tro

Men sangene, hvad med sangene, som han deler med os alle - jo, de kommer til ham på alle mulige mærkelige tidspunkter, fortæller han. Men uanset hvordan de opstår, så har de et fællestræk, erklærer han:

- At lave en sang er lidt som at ofre til guderne eller at bede en bøn. Det er sådan jeg oplever det.

Men hov, nu letter bredflaben mod højere luftlag. Tror han på Gud?

- Ja! Så godt, jeg nu kan.

Og hvor godt er det mon?

- Sådan trekvart. Troens søster er jo tvivlen. Så det er vel okay. Men jeg er ikke bare sådan en, der tror uden at stille spørgsmål. Jeg spørger da mig selv, om det er rigtigt, at der er noget større, eller om døden bare er et stort øde og mørke. Men jeg har altså brug for at tro på, at der er noget, der er større end os.

Gad vide om han engang imellem folder sine hænder og beder en bøn?

- Ja, ja, det gør jeg da. Det har jeg jo lært. Sådan et gammeldags Fadervor er der ikke noget galt med. Jeg kan nu bedst li’ den 23. salme fra Salmernes bog, siger han og begynder at citere:

"Herren er min hyrde, mig skal intet fattes, han lader mig ligge på grønne vange, han vederkvæger min sjæl. Skal jeg end vandre i dødsskyggens dal, jeg frygter ej, thi du er med mig."

Han holder en pause, og den gamle skolelærer kommer op i ham:

- Det sidste er det bedste - hør bare her: " I herrens hus skal jeg bo gennem lange tider." Det er da meget, meget smukt. Læg mærke til, at der IKKE står "i al evighed" men "gennem lange tider." Du milde himmel, det er da et digt, der vil noget. Det er stor poesi, og det er jo det, poesien kan, den kan sige alt det, vi ikke kan tale om.

Og nu kører det derudad for Kim Larsen, der nævner en stribe værker, der har betydet noget for ham, og han ender hos Shakespeare:

- Altså når Fortinbras kommer ind til sidst i "Hamlet" og siger "Good night, sweet prince." Hjuu, så kan det ikke blive smukkere.

Gud, høje hæle og stor poesi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce