Snart har vi de lyse nætter, som i virkeligheden blot er tusmørket, der fortsætter hele natten. Tusmørket kan inddeles i:
Borgerligt tusmørke: Er defineret ved, at Solens centrum er mindre end 6 grader under horisonten. Udendørs aktiviteter kan i reglen foregå uden kunstig lys, og både horisonten og genstande på jorden kan tydeligt ses.

Nautisk tusmørke: Er defineret ved, at Solens centrum er mindre end 12 grader under horisonten. Som regel kan man se omridset af genstande på jorden, mens horisonten er vanskelig at skelne.

Astronomisk tusmørke: Er defineret ved, at Solens centrum er mindre end 18 grader under horisonten. Man ser et mere eller mindre kraftigt genskær af Solens lys på himlen, der således ikke bliver helt mørk.

Lyse nætter vil derfor sige, at der er astronomisk tusmørke hele natten. Perioden med lyse nætter afhænger af, hvor i Danmark man befinder sig, for selv i et så lille land er der stor forskel på dagens og nattens længde fra sted til sted. Da jeg for mange år siden flyttede fra Nordjylland til Fyn, blev jeg mødt med et skuldertræk og et overbærende smil, når jeg fortalte, at jeg savnede de lange lyse aftener om sommeren.

Hvis vi tager 21/6 som eksempel, findes at i Aalborg (57° 02' N, 9° 54' Ø) er Solen fremme fra kl. 04:25 til kl. 22:18, altså i alt 17 timer og 53 minutter. I Odense (55° 23' N, 10° 24' Ø) er dagens længde derimod kun 17 timer og 28 minutter, nemlig fra kl. 04:36 til kl. 22.04. At Odense ligger ½° længere mod øst end Aalborg, skulle reelt betyde 2 minutters tidligere op- og nedgang, men forskellen i nord-syd beliggenheden på kun 180 kilometer ses at give en ikke ubetydelig forlængelse af tidsrummet i hvilket Solen er over horisonten.

Der er her taget hensyn til refraktionen (dvs. lysbrydningen i atmosfæren) som ved horisonten "løfter" Solen ca. ½° og dermed forlænger dagen yderligere, jo længere nordpå man befinder sig. Det har ydermere den konsekvens, at de lyser nætter er "lysere" i den nordlige del af Danmark end i den sydlige del. De lyse nætter er som nævnt, når Solen er mindre end 18° under horizonten mod nord, og i yderpunkterne af vores lille land er der stor forskel herpå. I kalenderen ser man næsten altid, at de lyse nætter varer fra 5/5 til 8/8.

Dette gælder for København, idet beregningerne pr. tradition er taget med udgangspunkt i Københavns Observatorium.

I Gedser varer de lyser nætter fra ca. 9. maj til 3. august, medens indbyggerne i Skagen har samme situation mellem ca. 28. april og 14. august. altså mere end 3 ugers forskel. Ikke så underligt at Skagensmalerne lovpriste denne lokalitets særlige lysforhold.

Hvis man har været i Norge om sommeren, har man oplevet endnu lysere nætter, og nord for polarcirklen kan man opleve, at Solen slet ikke går ned. Såfremt vi tager længer sydpå end f.eks. Paris, eksisterer fænomenet slet ikke. Her er der altid mørkt om natten hele året rundt.

Karsten Bomholt
  • BAGLANDET

BAGLANDET

Baglandet er Fyens Stiftstidendes læsernetværk, hvor læserne selv kan skrive holdninger, historier og meget mere fra deres hverdag direkte på Fyens.dk.

Indlæg fra Baglandet er altid og entydigt udtryk for skribentens egen holdning og er ikke læst eller redigeret af redaktionen.

Vil du gerne være en del af Baglandet? Læs mere på fyens.dk/baglandet