Men det kræver alt for store omkostninger til administration at gå ud til hele landet med tilbud fra Sydfyns Elforsyning, siger direktøren
Svendborg: El-forbrugerne på Sydfyn kan glæde sig over at få strøm fra det billigste elselskab i Danmark.

Sydfyns Elforsynings erklærede mål har netop været at blive billigst i landet, og det lykkedes i 2009.

Oplysningen blev givet med en vis stolthed af såvel formanden for elforsyningen, Guri Krøis, som direktøren, Anders Banke, på repræsentantskabsmødet på Hotel Svendborg i aftes.

Man skulle så tro, at Svendborg blev bestormet af kunder fra hele landet, der i dag kan skifte til et hvilket som helst selskab uanset bopæl.

Alt for lidt at hente

- Men så let er det ikke. Det kræver alt for store omkostninger til administration at gå ud over vore egne grænser, så ikke engang resten af Fyn får glæde af vore billige el-priser, siger Anders Banke til Fyns Amts Avis og tilføjer, at det trods alt også er ganske lidt, privatkunder kan spare.

- De fleste kunder har et gennemsnitsforbrug på 4000 kilowatt om året, og når elselskaberne i virkeligheden kun kan konkurrere på en sjettedel af strømprisen - mens resten er faste omkostninger og administration - er det stærkt begrænset, hvad man kan hente på at flytte elselskab, siger Anders Banke og konkluderer, at Sydfyns El-kunder blot bør glæde sig over, at de får strøm fra det billigste selskab.

Faldende el-forbrug

Selv om der blev solgt el til lave priser, kunne det dog ikke holde gang i hjulene i den internationale kriseperiode, som også prægede 2009, fremgik det af Guri Krøis` formandsberetning.

- Omsætningen faldt i 2009 med 26 millioner til 213 millioner. Erhvervskunderne brugte ti procent mindre strøm som følge af krisen. Samtidig har installatørforretningen El-gården - ligesom andre håndværksvirksomheder - haft færre opgaver, og udbygningen af Sydfyns Intranet er gået langsommere end forventet, sagde Guri Krøis.

Alligevel blev elforsyningens økonomiske bundlinie forbedret med syv millioner.

Underskuddet i 2009 blev på 10 millioner mod 17 millioner året før - og i 2010 satses der på overskud, efter at organisationen er slanket.

Million-byggerier

En af forklaringerne på underskuddet er de kraftige investeringer, der foretages på Sydfyns Elforsyning.

Alene en 60 kilovolt transformatorstation til virksomheder på Bodøvej kostede 20 millioner kroner i fjor, og i år sættes spaden i jorden til et flerårigt byggeri af nyt domicil på de tidligere hundetræningsbaner ud mod den nye motorvej.

Intranet-udbygning stoppet

Det lykkedes Sydfyns Intranet i 2009 at komme op på en dækning på 75 procent af Svendborg Kommune. 800 nye kunder blev tilsluttet.

Men udbygningen er nu stoppet, indtil der er større opbakning fra de resterende 25 procent, hvis tilslutning i både by- og landområder sammenlagt koster det samme som de allerede tilsluttede.

På tv-fronten tilbydes der nu 35 digitale kanaler og mulighed for at leje video fra sofaen. Her arbejdes der til stadighed på bedre tv-pakker.
  • fyens.dk