Det med andres og egen barm kan være en svær ting. For hvis barm er det så lige, man må gribe i?
På en lokal beværtning en sen nattetime, og med en promille et stykke over det forsvarlige, kan det synes som en god idé at grønlænder-vende et velkendt udtryk og gøre et forsøg på at gribe i en andens barm.

Det kan dog hurtigt resultere i et svidende aftryk på kinden af en kvindehånd med en opfordring til at holde gribekløerne for sig selv. Men det må man jo heller ikke, siger talemåden.

- Johs. Nørregaard Frandsen, institutleder ved Institut for litteratur, kultur og medier, Syddansk Universitet: Hva’ f ... er meningen med, at man ikke må gribe i egen barm?!

- Jamen, faktisk har det med barmen slet ikke noget at gøre med hverken pornografi eller kvindebrystet. Oprindelig betyder det brystkasse og dækker altså over både mænd og kvinder. I romantikken troede man, at samvittigheden sad i brystet, og derfor angrer man, når man siger, at man griber i egen barm.

- Øv, så har det altså slet intet med kvindebryster at gøre. Men betyder det så også, at jeg ikke engang må gribe i andres barm?

- Nej det må du ikke - så skal du i hvert fald være lidt fortrolig med vedkommende. Ellers kan det altså godt være, det giver ballade.

- Men har barmen altid haft den lidt småtriste betydning?

- Faktisk har det en helt anden betydning på jysk. Da jeg voksede op, sagde vi noget i retning af enborm hyr, hvilket betyder en favnfuld hø. Dermed kan vi jo udlede, at borm også betyder favn eller bryst.

- Men længere tilbage brugte man også udtrykket "at gribe i egen barm" om at række efter sit våben. Det er nemlig sådan, at man før havde løsthængende klæder foran brystet, hvori man blandt andet bar sin kniv.

- Såæhh ... slet ingen bryster?

- Nej, faktisk ikke. Det tætteste vi kommer på, er vist Ingemanns gamle salme "Nu titte til hinanden", hvor der synges noget med, at børnene legede ham ved barmen. Det handler om Gud, men for lige at slå fast: Det betyder ikke, at Gud har et sæt store bryster, fastslår lektor Johs. Nørre­gaard Frandsen, Syddansk Universitet.
  • Fyens Stiftstidende