Sundhedsminister Bertel Haarder (V) vil have lægers bijobberi i det private gransket. Han tager nu spørgsmålet op med regionerne.
Sundhedsminister Bertel Haarder (V) er klar til at granske danske lægers bijobberi på private hospitaler.

- Jeg er klar til at drøfte spørgsmålet med regionerne, når vi skal drøfte deres økonomi til sommer, og jeg er også klar til at skaffe mig et overblik over problemets omfang, siger ministeren.

Ifølge Politiken bliver patienter, som henvises til et privathospital, i stor udstrækning behandlet af de samme læger, som skulle have behandlet dem på det offentlige sygehus. Det viser en opgørelse, som avisen har fået fra Region Hovedstaden.

- Private operationer er en hjælp, hvis der er ventelister, men de skal ikke begunstiges på det offentliges bekostning, siger Bertel Haarder.

Bent Larsen, formand for Ventres gruppe i Region Hovedstaden, mener, at bijobberiet er "usundt".

- Jeg synes, vi skal have truffet en langsigtet politisk beslutning om, at læger må vælge, om de vil være ansat på et offentligt eller et privat hospital, siger Bent Larsen til Politiken.

Bertel Haarder mener, at det ser påfaldende ud, at læger i arbejdstiden henviser til deres egne private klinikker eller privathospitaler.

- Jeg synes ikke, det ser godt ud, at man i arbejdstiden henviser til den klinik, hvor man arbejder i fritiden, siger Bertel Haarder.

Hvis Bent Larsen vil gennemføre sit ønske om, at læger skal vælge mellem det offentlige og private, må han rejse det som arbejdsgiver og som medlem af hovedstadens regionsråd, mener sundhedsministeren.

- Der er to muligheder. Enten at man kan gøre noget inden for det gældende aftalesæt, eller at aftalerne må opsiges. Det er jo blandt andet det, vi skal drøfte til sommer, siger Bertel Haarder.

Ifølge opgørelsen fra Region Hovedstaden sendte Gentofte Hospitals øre-næse-hals-afdeling 253 patienter til privathospitaler i anden halvdel af 2009.

99 af dem blev behandlet på Herlev Privathospital, hvor fem ud af seks kirurger til dagligt arbejder i faste stillinger på selvsamme afdeling på Gentofte.

Dermed er lægernes eget Herlev Privathospital den største modtager af patienter fra Gentofte Hospital.