For halvandet år siden begyndte et ungt ægtepar at renovere en villa fra mellemkrigsårene. I dag fremstår huset som nyt - bortset fra kælderen, der stadig er byggeplads
Omkring 30 ton murbrokker og andet indmad er, hvad ægteparret Sisse og Claus Rosenberg med hjælp fra familie og venner ved håndkraft har båret ud af villaen i Åløkkekvarteret i Odense.

Kun de rå mure fik lov at stå tilbage, da parret gik i gang med det, der blev en langt større renovering end først besluttet, da de overtog huset, der er fra mellemkrigsårene, i maj 2008.

Det var helt tilfældigt, at det lige blev det hus. Parret, hvor begge er politibetjente, havde set sig om efter nedlagte smålandbrug i trekantsområdet og på Vestfyn, og selv om der var oplagte muligheder, var det svært at træffe en beslutning.

Efter endnu en weekend med at kigge på muligheder i det nævnte område, sluttede parret af med et besøg hos Claus Rosenbergs forældre i Aarup, inden kursen skulle sættes mod hovedstaden.

Fundet i Fyens Stiftstidende

I den dags udgave af Fyens Stiftstidende var deres senere bolig til salg. De kørte til Odense, fandt huset, og Sisse Rosenberg havde kun stået i den ene stue et kort øjeblik, før hun konstaterede, at her ville hun bo. Huset var sat til salg for 3,6 millioner kroner. Det var lige voldsomt nok. Senere faldt prisen til 3,2 mio, men der var fortsat ingen køber. Til slut blev det sendt i udbud, og her slog parret til.

De flyttede ind, men havde besluttet, at huset skulle moderniseres. Claus er uddannet tømrer og en dygtig handyman. Efter at have gennemgået de godt 200 kvadratmeter i kælderen, stueetagen og på første sal minutiøst, gik projektet i gang. Som det hele skred frem, blev beslutninger ændret undervejs.

I dag fremstår villaens stueetage og førstesal som i et nyt hus.

Som nævnt er det kun de rå mure, der fik lov at blive stående. Alt andet er fjernet og nyt bygget op. Der er også trukket nye rør og nyt el over det hele.

Fra de tidligere ejere er det i dag kun det fine, rustikke trægulv i stueetagen, der har fået lov at blive. Og så tagstenene, der er fremstillet af en speciel lerart, der takket være en bestemt brænding er så holdbare, at de vil overleve adskillige generationer. Men alle tagsten har været pillet af og er blevet rengjort.

Parret har selv stået for det hele. Claus Rosenberg som den udførende. Sisse Rosenberg som arbejdsmanden, og hun har været på en særdeles vanskelig opgave, der ikke blev mindre krævende, da dattenen Sofie, der nu skal i vuggestue, meldte sin ankomst. Der blev knoklet i alle ledige timer.

Claus Rosenberg har arbejdet sig igennem huset rum for rum. I den forbindelse skal det nævnes, at rummenes antal efter renoveringen er mindsket.

Stueetagen

Det store, åbne køkken har fået den plads, der er nødvendig. Køkken og spisestue matcher hinanden, og det smukt designede spisebord med tilhørende stole udgør den sidste finish sammen med et elegant skab, der huser masser af service.

Ud over køkken, entré med trappe til kælder og første sal, er der opholdsstue i stueetagen. Her har parret igen udnyttet pladsen optimalt, og smukt placeret er en brændeovn, der ikke alene giver sin egen helt specielle hygge. Den varmer også stuen op.

Førstesalen

På førstesalen har Sofies forældre indrettet sig med soveværelse og walk-in closet. Sofie har også værelse på førstesalen, og hun har masser af plads at boltre sig på i det, der var den oprindelige villas badeværelse, hvor man blandt andet var nødt til at stå sammenbøjet under en skråvæg, hvis man ville under bruseren.

Claus Rosenberg har med akkuratesse fået det hele til at gå op i en højere enhed.

Sofies seng står placeret under skråvæggen. Den øvrige del af værelset med lige vægge er åbnet til kip, og her har Claus Rosenberg fået plads til en stor hems, hvor Sofie og vennerne ad åre får masser af mulighed for at tumle rundt.

Resten af førstesalen er lavet om til et stort badeværelse: herlige fliser på det opvarmede gulv, store håndvaske, lækkert badekar, masser af udenomsplads og en bruseniche.

4000 timer

Parret anslår, at der på nuværende tidspunkt er brugt omkring 4000 arbejdstimer på projektet. Og endnu mangler kælderen samt enkelte finesser udendørs.

I alt er der indtil videre spenderet knap 700.000 kroner i materialer, og specielt elementer og alt andet i det smukke køkken har gjort indhug i den sum.

Beløbet ville have været mere end tre gange så stort, hvis ikke Claus Rosenberg kunne havde gjort brug af sine håndværksmæssige egenskaber, og hvis ikke familie og venner ad hoc havde hjulpet til. Specielt Claus Rosenbergs far har været en stor hjælp. Hans arme er i dag noget længere end for et par år siden.

Det er nemlig ham, der primært har gravet ud i haven, så der er lavet "et hul", der betyder, at kælderen får egen indgang i bolighøjde.

Alt er udgravet med skovl, læsset på trillebør og kørt væk på trailer.

Hvor mange ton, det drejer sig om, kan der kun gisnes om, men hullet er på omkring 20 kvadratmeter, og det er 2,5 meter dybt. I kælderen, som fortsat fremstår som byggeplads, er alt gammelt revet ned.

Til gengæld har Claus muret forskellige vægge op, så der, når alt arbejdet er tilendebragt, vil være to børneværelser på godt 20 kvadratmeter, en stor vaskekælder, ­et bryggers og bad og toilet.

Udendørs

Udendørs er der støbt og opsat en stor terrasse med et solidt trægulv. Den sidste finish kommer, når vejret arter sig, i form af smedejernsgelænder.

Tilsvarende skal der opsættes en mindre altan ud fra forældrenes soveværelse, så man kan komme ud i de fri gennem den store dobbeltdør.

Sisse og Claus Rosenberg havde håbet, at alt kunne være klart til den kommende sommer, men Sofies ventede ankomst har gjort, at tidsplanen er blevet forrykket.

BoGodt vil følge parrets renovering af villaen og bringe opdateringer på disse sider.
  • Fyens Stiftstidende