Ny bog på fransk om Mads Lange

Eva Gravensten har netop udsendt biografien "Mads Lange, roi de Bali" på eget forlag. Hun håber på at finde et dansk forlag, der vil udsende bogen. Eva Gravensten og hendes mand Jørgen Friisberg er med, når en lang række efterkommere efter Mads Lange i september fejrer 200 året for den berømte eventyrers fødsel. Fejringen sker på Bali, men der bliver også en højtidelighed i Rudkøbing i næste uge.
Foto: Susanne Jølck.

Ny bog på fransk om Mads Lange

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eva Gravensten, der er gift med en efterkommer efter Ida Bay, har skrevet en biografi om den berømte eventyrer

RUDKØBING: Endnu en bog om Rudkøbings berømte bysbarn, eventyreren Mads Lange, der blev "konge" af Bali, er netop udkommet, og det endda på fransk.

Norskfødte Eva Gravensten, der er dansk gift og har været bosat i Frankrig i over 40 år, har skrevet værket "Mads Lange, roi de Bali" med undertitlen "Un Pionnier danois et son temps" ("Mads Lange, konge af Bali - en dansk pioner og hans tid").

Flere andre forfattere har beskrevet Mads Langes liv og levned (se vedstående boks), men Eva Gravensten korrigerer en del af de efter hendes mening fejlagtige oplysninger, der er bragt til torvs i tidligere biografier, ligesom hun kommer med ny information om den berømte handelsmand.

Hidtil har det været antaget, at Mads Lange, der stod til søs som 17-årig i 1824, kun genså sin barndomsby Rudkøbing en eneste gang, nemlig i 1833, men Eva Gravensten sandsynliggør, at han må have været hjemme en gang mere. I 1826 giftede hans kompagnon og livslange ven, den skotskfødte John Burd, sig nemlig i København med en dansk pige, og derfor har Mads Lange haft anledning til et besøg i Rudkøbing, mener forfatteren til den nye bog.

Rig på opiumshandel

Eva Gravensten fastslår også, at Mads Lange og John Burd grundlagde deres anselige formuer på opiumshandel, som dengang ikke vakte anstød, fordi opium ikke blev betragtet som narkotika, men som medicin.

Makkerparret arbejdede for det verdenskendte engelske kompagni Jardine, Matheson & Co., der tjente enorme summer på køb og salg af opium i Canton (Kina).

John Burd blev i 1845 udnævnt til dansk konsul i Hong Kong af den sidste guvernør i den danske koloni Trankebar, Peter Hansen. Han havde planer om at gøre Mads Lange til dansk konsul på Bali, men det blev uvist af hvilken grund forpurret af lederen af den allerførste Galathea-ekspedition, admiral Bille.

Mads Lange døde blot 48 år gammel i 1856, muligvis af sygdom, muligvis var han blevet forgivet. Han havde testamenteret sine ejendele til sine to overlevende børn, sønnen Andreas Emil og datteren Cecilia Catherina, som han havde fået med henholdsvis en balineserinde og en kineserinde.

Desuden havde han begunstiget en del familiemedlemmer hjemme i Rudkøbing, blandt andet moderen Maren Nielsdatter Lange, men han testamenterede også en stor sum penge til sit livs store kærlighed, kusinen Ida Bay.

Ida brændte hans breve

Hun turde ikke følge med Mads Lange til Det Fjerne Østen, men parret skrev sammen livet igennem, og han vedblev at sende hende gaver.

Ida Bay giftede sig aldrig, men døde som 50-årig i 1867. Kort forinden brændte hun alle hans breve.

Mads Langes børn fik aldrig deres arv, muligvis fordi de var født uden for ægteskab og derfor ikke blev anset for retmæssige arvinger. Cecilia Catherina skulle have arvet et portræt af faderen, men det blev bragt til Danmark af handelsmandens nevø, Christian Lange. Han havde forsøgt at føre handelshuset på Bali videre efter først Mads Langes og siden hans egen fars død, men opgav og drog tilbage til Rudkøbing med de penge, salget af firmaet havde indbragt, og onklens personlige effekter.

Portrættet fortabte sig i glemslen, men blev for nogle år siden fundet hos en af Mads Langes nulevende efterkommere. Eva Gravensten mener, at der kan have været tale om to portrætter, fordi Mads Lange på et tidspunkt sendte Ida Bay en smukt dekoreret træ-kiste med et billede af sig selv indeni.

Måske dansk udgave

"Mads Lange, roi de Bali" er foreløbig udkommet på fransk, men der foreligger også en engelsk oversættelse, og Eva Gravensten håber på at finde et dansk forlag, der har lyst til at udgive den.

Ellers vil hun, der også er forlægger, selv udsende biografien i dansk udgave.

Bogen, der er meget velskrevet, er ikke kun historien om Mads Langes eventyrlige liv og levned, men også et stykke Danmarks- og koloni-historie. Eva Gravensten fortæller blandt andet om de dramatiske begivenheder, der finder sted her i landet i årene fra Mads Langes fødsel, til han forlader Danmark, englændernes bombardement af København, tabet af Norge og statsbankerotten.

Desuden beretter hun om livet i blandt andet kolonierne Canton, Hong Kong, Trankebar og Singapore, og om stridigheder mellem koloniherrerne, blandt andet englænderne og hollænderne, og de indfødte. Mads Lange havde held til at mægle mellem hollænderne og balineserne, og i anerkendelse af den indsats blev han hollandsk agent på øen, hvad der gav ham tilnavnet "konge" af Bali.

18. september er det 200 år siden, Mads Lange blev født i ejendommen Østergade 4 på det nye torv ved Amorinbrønden i Rudkøbing.

Ny bog på fransk om Mads Lange

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce