Allergiker behandlet som sindssyg


Allergiker behandlet som sindssyg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

33-årig ærøsk kvinde tvangsindlagt på lukket afdeling i Svendborg

SVENDBORG: Torsdag morgen 24. januar blev Ditte Petersen fra Ærø tvangsindlagt på psykiatrisk afdeling i Svendborg. Hun lider af sygdommen MCS - en ekstrem overfølsomhed over for dufte og kemikalier. Men læger mener, hun er sindssyg.

Ditte Petersen er blot én blandt flere tusinde danskere, som lider af duft- og kemikalieoverfølsomhed. Ifølge Miljøministeriet og Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed på Gentofte Sygehus er 25.000-50.000 danskere ramt af MCS.

- Der er mange forskellige meninger om MCS, men de, der alene fastlår, at det er en psykisk og ikke en fysisk lidelse, har ingen viden eller erfaring med sygdommen, siger overlæge Søren Vesterhauge, Privathospitalet Hamlet.

Ny sygdom

MCS (Multiple Chemical Sensitivity) er en ny sygdom, og sundhedsvæsenet har indtil videre ingen behandlinger for den. Miljøministeriet udgav i 2002 en rapport om sygdommen, og i 2006 fik et nyt Videncenter for duft- og kemikalier på Gentofte sygehus tre års bevillinger til at forske i lidelsen.

Mange praktiserende læger og sygehuslæger opfatter fortsat MCS som en psykisk lidelse.

- Men det er et overfladisk synspunkt og udtryk for total manglende viden og erfaring med sygdommen, siger Søren Vesterhauge.

- Jeg har set rigtig mange patienter med lidelsen, og min erfaring er, at der er tale om mennesker med vidt forskellig personlighed. Deres fælles problem er, at de som MCS-patienter i vores duftbelastede samfund skal bruge ufattelig mange kræfter døgnet rundt på at undgå påvirkninger af parfumestoffer, kemikalier og andre dufte. Påvirkninger, som giver sig udslag i voldsomme og invaliderende fysiske reaktioner, tilføjer han.

Ingen behandlingsmuligheder

I vide lægekredse behandles MCS-patienter som neurotiske og med en udtalt social fobi - angst for at være sammen med andre mennesker.

- Da adfærden hos MCS-patienterne er styret af, at de skal undgå duft- og kemikaliepåvirkninger, opfattes de derfor af uvidende personer som eksempelvis neurotiske, og socialt angstfyldte. Det er helt forkert. Det er klart, at mennesker bliver påvirket psykisk af sygdommen, men jeg har altså mødt både seje vestjyder og følsomme københavnere med lidelsen, og ens for dem alle er, at de hellere ville have været fri for den, siger Søren Vesterhauge.

Svært påvirket

Ditte Petersen har de seneste to år været svært påvirket af MCS. Hun blev tvangsindlagt for to uger siden på den lukkede afdeling i Svendborg på foranledning af en praktiserende læge på Ærø og Psykiatricenter Øst.

Ifølge Ditte Petersens patientjournal blev hun tvangsindlagt på gule papirer »til observation og behandling for skizofreni og paranoia«.

Efter Fyns Amts Avis var begyndt at interessere sig for sagen, blev Ditte Petersen i går formiddags udskrevet, fordi hun ikke ville lade sig behandle med medicin mod skizofreni. I morgen eftermiddag bliver hendes klage over tvangsindlæggelsen behandlet i det psykiatriske patientklagenævn.

Mødet foregår på Psykiatricenter Øst, Svendborg.

Allergiker behandlet som sindssyg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce