Nyt center for levende materialer


Nyt center for levende materialer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syddansk Universitet i Odense skal finde ud, hvordan strømper stopper sig selv

ODENSE: I går blev det nye Center for Fundamental Living Technology (FLinT) indviet på Syddansk Universitet i Odense.

Leder af det nye center er Steen Rasmussen, Danmarks første og hidtil eneste grundforskningsprofessor. Han har i en lang årrække arbejdet på Los Alamos National Laboratory og Santa Fe Institute begge i New Mexico, USA, medudviklingen af grundlaget for Living Technology. Det arbejde vil han nu fortsætte i Odense.

- Den nød, vi skal knække, er, hvordan man laver selvreplikerende - eller levende - materialer. Jeg kan anskueliggøre udfordringen på denne måde: Hvis din skjorte går i stykker, så er vi nødt til at reparere den. Hvis vi derimod får en rift på hånden, heles den uden at vi skal tænke over det. Det helt centrale med den biologiske proces er, at den er understøttet af selvreplikerendematerialer. Når man ser på den kemiske sammensætning, er der faktisk store lighedspunkter mellem hånd og skjorte. Så hvad skal der egentlig til, for at et materiale bliver levende, spørger Steen Rasmussen.

Mission

Steen Rasmussen forklarer yderligere:

- Den videnskabelige mission for FLinT er at samle et minimalt levende nano-system (en protocelle) fra grunden ved hjælp af uorganiske og organiske byggestene. Den langsigtede teknologiske vision er at skabe grundlaget for en såkaldt levende teknologi, der er karakteriseret af robusthed, autonomi, lokal intelligens, tilpasningsevne, evnen til at reparere sig selv, og evolution. Disse er alle egenskaber som vores nuværende teknologi ikke har, men som liv har, siger han.

FLinT kommer til at indtage en ledende rolle i et internationalt netværk af forskningsinstitutioner, der i disse år er i gang med at slå bro mellem ikke-levende og levende materialer.

Grundforskningsfonden har bevilget 20 millioner kroner til FLinT Centret, Det Naturvidenskabelige Fakultet medfinansierer med yderligere kr. 12 mio. - delvist fra Globaliseringspuljen - udover midler til nye laboratorier og lokaler. Alt i alt får centret godt 40 millioner kroner, og dermed økonomien sikret de kommende fem år.

Indtil videre er det kun Steen Rasmussen selv og to medarbejdere, der har indrettet arbejdspladser i FLinT Centret, men en række ansættelser er på beddingen og den komplette bemanding bliver på i alt 13 personer. Og hertil kommer så, at centret vil indgå i et tæt samspil med andre dele af fakultetet og universitetet.

Nyt center for levende materialer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce