Paro er en populær sæl

Paro får det store smil frem hos Rasmus Jørgensen.
Foto: Peter Koch.

Paro er en populær sæl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På Søkilden er man på jagt efter penge nok til, at plejehjemmet kan købe en sæl til de ældre, demente beboere

ÆRØSKØBING: I en af Søkildens stuer sidder Rasmus Jørgensen stærkt koncentreret om den lille pelsklump, han har i favnen.

- Hej lille misser, det går godt, hva? Rasmus rokker pelsklumpen frem og tilbage, og det lille kræ slår øjnene op og bryder ud i en pivende miaven, der emmer af velvære.

Hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, at Rasmus sad med en kat i favnen. Det gør han ikke. Det lille væsen hedder Paro, han ligner en sælunge, er en japansk opfindelse og er ikke mere levende end en støvsuger. Lige indtil man altså ser Paro åbne øjnene, vrikke med kroppen og miave sig ind i tilskuernes hjerter.

- Den koster 34.000 kroner, og det er penge, vi er ved at søge støtte til, forklarer Jette Iversen, demens-koordinator på plejehjemmet Søkilden i Ærøskøbing.

Hun og stedets leder, Jette Bernsen, har været opmærksomme på Paros eksistens siden sidste sommer, og de seneste par dage har Paro været på besøg på Søkilden.

- Vi har lånt den af Teknologisk Institut, og når ugen er omme, sender vi den videre til et andet plejehjem. Hvis vi får vores egen, får den et andet navn, men den vi har til låns, hedder Paro, forklarer Jette Bernsen.

Paro er fyldt med elektronik, der gør, at den reagerer på sit eget navn, stemmer, den genkender, og berøring. Paro er på rundtur i de forskellige afdelinger på Søkilden og har været en stor succes.

- Det er ikke alle, der gider have noget med den at gøre. Men så er der andre, der rigtig godt kan lide den. Blandt andet har vi en, der normalt ikke taler så meget, men når han sidder med Paro, snakker han rigtig meget, fortæller Jette Iversen.
Det lille kræ kræver ikke opmærksomhed. Det kommer helt af sig selv.
Det lille kræ kræver ikke opmærksomhed. Det kommer helt af sig selv.
Foto: Peter Koch.

Ikke en erstatning

Som pårørende til en beboer på Søkilden skal man dog ikke frygte, at de ansatte bliver udfaset til fordel for en skare små robotter, tværtimod.

- Sælen skal ikke være førstevalget i behandlingen af de ældre, men han kan være det rigtige redskab i nogle situationer.

- Demente har brug for at vise omsorg. Men de har måske ikke lyst til at vise omsorg over for mennesker, måske kan de så give det til sælen i stedet for, forklarer Jette Bernsen.

Søkilden er derfor på jagt efter midler til én elektronisk sæl, der skal bruges som ekstra støtte til demente, der har brug for det.

I de dage Paro har været på besøg på Søkilden, har han vundet hjertene hos nogle af beboerne, mens andre knap levner ham et blik, og sådan skal det være.

- Der er nogen, der bare ikke kan lide den, og vi skal jo ikke tvinge folk, understreger Jette Iversen, og Jette Bernsen fortsætter.

- Den har en stor effekt på nogen, og det er nok for os. Vi skal have en sæl til Søkilden.

- Og får vi ikke støtte fra fonde til en, må vi rundt med raslebøssen, slutter hun med et smil.

Paro er en populær sæl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce