Siden Birgit Helbo for halvandet år siden kvittede sit trygge job som gymnasielærer for at arbejde professionelt med haver, har hun følt sig heldig
EGESKOV: Birgit Helbo har satset en stor bid af pensionsopsparingen for at gøre sin fritidspassion til sit erhverv. Hun valgte i august 2008 at kvitte sit faste job som lærer i billedkunst og historie på Nyborg Gymnasium for at stifte »Helbo haveplaner« og blive professionel havearkitekt.

- Det fornuftigste ville sikkert have været at vente lidt, gå på efterløn og så køre det som et lille fritidsprojekt, men det var ikke det, jeg havde lyst til. Og hvis starter med det udgangspunkt, at man ikke helt tør, og det nok ikke går, så har det nok mindre chance for at lykkes, mener hun.

Det har ikke været nødvendigt for Birgit Helbo at foretage de store investeringer for at starte sit firma. Kontoret er hendes hjem i en gammel landejendom, som ligger lige op ad Hågerup Å med udsyn over Egeskovs marker.

Og et »showroom« havde hun i forvejen. Hendes egen 4000 kvadratmeter store have viser mange eksempler på hendes kunnen:

Haven er opdelt i flere forskellige rum med forskellige udtryk og funktioner. Der er en dekorativ køkkenhave, et rum fuldt af gule blomster og nogle mere arkitektoniske, helt grønne rum, som øjet kan hvile sig på. Hun har også et lille orangeri.

Fjernsyn og bogudgivelse

Men udover de fysiske citrusfrugter føler hun også, at hun har fået en turban fuld af metaforiske appelsiner. For hun har været heldig.

Siden starten har interessen for hendes virksomhed været enorm. Hendes egen markedsføring har været begrænset. Signe Ryge Petersen fra TV2/FYN henvendte sig selv til hende, og de har siden lavet syv haveprogrammer sammen. Senere hørte hun fra »haveguruen« Claus Dalby, og ham arbejder hun nu på en bog sammen med. Og den trykte presse har også været på besøg flere gange.

- Jeg føler mig meget priviligeret. Tingene er bare kommet til mig. Det er ikke noget, jeg bliver rig på her og nu, men det er med til at positionere mig, siger Birgit Helbo.

Hun har ikke et øjeblik fortrudt sin beslutning, selv om hun har været glad for sine år bag katederet.

- Men til sidst oplevede jeg, at jeg var begyndt at gentage mig selv for meget som lærer, fortæller hun. Hun underviser stadig, for hun holder havekurser for begyndere. Og hun bruger stadig sine evner for formidling i foredrag og i sine skriverier.

- Det er en dejlig blanding mellem praktisk og intellektuelt arbejde, siger Birgit Helbo.

Se flere billeder på www.faa.dk
  • Fyns Amts Avis