Niels Juel Jensen - 50 år i morgen - sagde som ung nej til at overtage Sydfyns Antikvar Boghandel, men heldigvis fik han en chance til senere i livet
SVENDBORG: Allerede som ung var Niels Juel Jensen kunde i Sydfyns Antikvar Boghandel i Vestergade i Svendborg, og en dag spurgte indehaveren og grundlæggeren af butikken, Johannes Jensen, om han dog ikke havde lyst til at overtage butikken. Det havde den kun 28 årige Niels Juel Jensen ikke; nok elskede han bøger, men den tanke, at han skulle købe forretningen havde nu ikke lige strejfet ham. I øvrigt havde han og konen også lige købt hus, og han havde jo også sit gode job ved postvæsenet.

Derfor sagde han nej tak, men han fortsatte med at komme som kunde i butikken, som fik ny ejer, som igen solgte til en anden ejer, Finn Frost, og en dag for otte år siden, da Niels Juel Jensen var inde i boghandlen hørte han med et halvt øre, at Finn Frost talte med en anden kunde om at sælge.

Så slog Niels Juel Jensen til og blev dermed den fjerde ejer af Sydfyns Antikvar Boghandel, og han har ikke fortrudt. Han trives mellem de mange tusinde bøger, han er omgivet af, og han har udvidet sortimentet med masser af vinylplader. De har nemlig - lige som bøgerne - hans store personlige interesse.

Masser af vinyl

- Og det skader jo ikke, at man handler med noget, man har lidt forstand på, siger Niels Juel Jensen, der i morgen fylder 50 år.

Hans mange stamkunder behøver ikke frygte, at de kommer til en lukket dør. Selv på sin fødselsdag holder Niels Juel Jensen åbent.

Selvfølgelig er det først og fremmest bøger, der er den store salgsvare i antikvarboghandlen, men musik og film fylder også en del, og den voksende interesse for vinylplader hilser Niels Juel Jensen velkommen. Selv har han over 1000 plader og cd?er i sin private samling, og rundt om i landet er det rygtedes, at der i Svendborg er en antikvarhandel, hvor man kan finde spændende plader eller sælge sin samling. For eksempel kom en samler fra Jylland forbi forleden med en ordentlig stak - 600 i alt - som Niels Juel Jensen sikrede sig. Der var godbidder imellem; f.eks. en større samling med Alrune Rod og en sjælden plade med Pan.

Kræs til øregangen

- Der er faktisk mange unge, der har fået interesse for vinylplader efter at de har overtaget deres forældres gamle pladespillere, siger Niels Juel Jensen, der gerne selv lytter til Gasolin, når øregangene skal forkæles.

- Det er lidt sjovt at fortælle de unge, som kommer for at købe Gasolin, selv om de først er født, efter bandet blev opløst, at jeg har været til flere koncerter med Kim Larsen og drengene, siger Niels Juel Jensen, der, når det gælder bøger, er til spændingsromaner, som han i øvrigt også selv har en stor privat samling af.

Krimi-favoritter

- Hvis jeg skal nævne et par favoritter, må det være Jo Nesbø og Michael Cornelly, siger Niels Juel Jensen, der påstår, at han har en klar fornemmelse af, hvor hver enkelt bog står.

- Det er også derfor, jeg lukker butikken, når jeg skal på ferie i stedet for at sætte en afløser på, for så mister jeg overblikket, hvis der bliver solgt bøger, uden jeg ved det.

Niels Juel Jensen sælger en del via internettet. Han har lagt ikke færre end 33.000 titler ud, men den største del af omsætningen foregår ved disken i den hyggelige butik, hvor han også sælger diverse spil fra Danske Spil samt lodder til Varelotteriet og Landbrugslotteriet.

- Og jeg er også leveringdygtig i den første indehaver, Johannes Jensens bog om Sørup Sogns historie. Oplaget er gået i arv fra den ene ejer til den anden, og der er stadig efterspørgsel, siger antikvarboghandleren.
  • Fyns Amts Avis