Svendborg Musikskoles violin- og bratsch-lærer, Flemming Gamtofte, 63 år, fejres som 25-års jubilar i Musikkens Hus på fredag
SVENDBORG: Flemming Gamtoftes far lukkede vredt for radioen hjemme i Odense, når man spillede Johan Svendsens Festpolonaise og Sibelius? »Finlandia«. Hans mor havde dog spottet den syv-åriges tidligere fornemmelse for musik. Hun gav lille Flemming en blokfløjte og sendte ham til spillelærer på Munkebjergvej.

Nabokonen havde et klaver, og fløjtespilleren var nem at passe, for han sad altid ved klaveret, væk i musikkens verden. Han kom i elitekoret » Små fynske Sangere«.

En dag stak spillelæreren ham en brugt violin til 75 kr.

Stor var Flemming Gamtoftes forbavselse, da faderen sagde ja og betalte af lettelse over, at sønnike ikke havde krævet et klaver.

Violinen blev den nu 63-årige musiklærer på Svendborg Musikskoles instrument og evige følgesvend. På fredag fejrer musikskolen sin lærer i violin og bratsch på 25-års jubilæumsdagen. Jubilaren er ikke helt klar over, hvad der skal ske, men håber det bliver noget med kolleger, elever og masser af musik.

Du ér dit instrument

- Når eleverne spørger, hvorfor jeg spiller violin, svarer jeg: Hvis jeg havde fået en trompet af min spillelærer, så havde jeg spillet på den. Det vigtigste er ikke, hvad man spiller, men at man spiller. Jeg tror nu også, at ligesom et navn kan passe til en person, så gør et instrument det også. Du ér dit instrument, siger Flemming Gamtofte, der selv om han allerede som ganske ung var i strygeorkestret på Munkebjerg skole, havde en drøm om at læse jura.

- Min far mente dog, det var sikkert at blive tjenestemand, så jeg begyndte på »et officielt kontor«, fortæller musiklæreren, der i starten i Odense havde musikken på sidelinjen. Hverdagen var job i socialforvaltning og revalideringscenter.

Violinen blev folkelig

En dag mødte Flemming Gamtofte spillemanden Niels Kjærsgaard fra spillemandsorkestret » Fynboerne«, og violinen blev folkemusikalsk.Flemming Gamtofte kom med i spillemandskollektivet på Lindved Gård uden for Odense. Tog to år til Tvind. Rejste med højskolen gennem Asien. Violinen var med. Tilbage på den gamle herregård var han med til at lave en folkemusikskole for voksne. Tog selv undervisning i violin hos bl.a. Suzuki-metodens mor, Tove Detreköy og i bratsch hos kapelmusiker Knud Åge Larsen. En dag havde musikskoleleder Bente Juhl en annonce i avisen om en lærer i netop de to instrumenter.

Fra herregård til barak

- Jeg fik ikke jobbet i første omgang, men havde købt mig ud af samarbejdet på folkemusikskolen, og så ringede telefonen. Man ville tilbyde mig et lærerjob alligevel. Det er så 25 år siden, siger Flemming Gamtofte, der fik et sandt kulturchok , da han skulle undervise elever i Svendborg. Musikskolen var dengang spredt over hele byen.

- Jeg var vant til at undervise eleverne på en herregård i en stor stue med ild i pejsen. Nu sad jeg og ventede på de første elever i en barak bag den nuværende VUC-skole, fortæller Flemming Gamtofte, som på jubilæumsdagen kan glæde sig over Svendborg Musikskoles udvikling fra dengang, til man nu har Musikkens Hus.

Her underviser han til daglig 35 elever, mest børn og enkelte voksne. I fritiden er han medlem af Lindelse Strygerkvintet. Her spiller bl.a. cellist Anne Vilain, der er barnebarn af musiklæreren, som stak Flemming Gamtofte den første violin.

- Jeg har da jubilæumsønsker. På selve dagen vil jeg sammen med min yngste bonusdatter, Maria Kruchov, som har »arvet« min passion for violinen, opføre en lille strygersats. Senere drømmer jeg om at få lov til at lave en Mozartkoncert med gamle elever og kolleger, siger jubilaren Flemming Gamtofte.

Da han fyldte 50 år, valgte han at fejre dagen med kagemands-fest for sine violinelever.

Fredag har Svendborg Musikskole bestemt, hvad der skal ske.

Flemming Gamtofte fejres i Musikkens Hus sal på fredag 25. september med reception kl. 16.00-18.00.
  • Fyns Amts Avis