Op med gavl-malerierne

Niels Jongdahl foran til skitsen et af de gavlmalerier, som det første hold på dekorationskurset udførte i april i Varde efter forlæg af kunstneren Otto Frello. Skitsen er i størrelsesforholdet 1 til 3 og hænger i det lokale, hvor kursisterne på dekorationsuddannelsen undervises.
Foto: Katrine Damkjær

Op med gavl-malerierne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kursusleder Niels Jongdahl har i 25 år kæmpet en brav kamp for det kreative i malerfaget og er nu leder af Svendborg Erhvervsskoles dekorationsafdeling

SVENDBORG: Står det til Niels Jongdahl og hans team på Svendborg Erhvervsskoles dekorationsafdeling, skal Danmarks bymiljøer i højere grad, meget højere, præges af glade og fantasifulde gavlmalerier. Og bygninger skal have malede dekorationer ind- og udvendigt.

Niels Jongdahl har nu i 25 år været ansat på Svendborg Erhvervsskole malerafdeling og har kæmpet mange kampe for at få det kreative og de gamle teknikker ind i faget igen. Nu er han efter en blodprop ansat på halv tid for at lede den nye arbejdsmarkedsuddannelse, dekorationsmaleren. Det første hold på det maksimale antal, 16, blev sendt ud i april i år - og til september begynder et nyt fuldtegnet hold med kursusdeltagere fra hele Danmark.

Tredimensionel maler

Kurset, som Niels Jongdahl også kalder den tre dimensionelle maler, tager 30 uger, og adgangsbilletten er et svendebrev som bygningsmaler eller tilsvarende færdigheder.

- Vi giver deltagerne et lille kursus i, hvordan de går ud og sælger sig selv. Når dekorationsmalingen har været sultet ud i 50-75 år, så er der jo mange, som ikke kender til de muligheder, som de nye dekarationsmalere kan tilbyde, siger Niels Jongdahl.

Han fremhæver det team, som han er leder af, og som er Leo Johansen, Elna Hinderup og Maj-Britt Flor.

Niels Jongdahl opdagede tidligt, at malerfaget er andet end plastikmaling og tapetsering eller overfladebehandling:

- Sådan blev det med industriliseringen, men vi kan jo se, at de gamle bygningsmalere var rene kunstnere. Malerfaget er også drømme, eventyr, og at lære de kommende svende de gamle teknikker giver dem et kick, så de kan tilføre deres fag et ekstra element, siger Niels Jongdahl.

Et chok

Det var noget af et chok for ham og andre, at malerbranchen i 2005 afskaffede dekokration til svendeprøven:

- Heldigvis varede det kun et år, så kom dekorationen med igen. Vi var nogle stykker, der højlydt arbejde på at få det tilbage, siger en tilfreds Niels Jongdahl.

Han er født i 1952 i Odense og kom i malerlærer i 1970 hos det store firma Erik Stæremose med 50 svende og seks-otte lærlinge. Han var god til at tegne, og derfor valgte han malerfaget.

I 1973 bestod Niels Jongdahl svendeprøven med ros. I 1974 tog han malerfaget diplomuddannelse, som indeholder æstetik, farvelære og virksomhedsledelse.

Han havde derefter arbejde hos forskellige mestre. Han debuterede som kunstner i 1977. Det var med skulpturer, som han udstillede på Toldboden i Kerteminde, på Filosofgangen i Odense og på Kunstnernes Efterårsudstilling i København.

»Vred ung mand«

- Det var lidt syrede skulpturer, og en overskrift til en anmeldelse i Fyens Stiftstidende hed »Vred ung mand«, ler Niels Jongdahl.

Senere droppede han vreden og kastede sig over akvarel-maling, som han fortsat dyrker, navnlig, når han og hustruen, Dorte Have, er på deres tre-fire årlige udlandsrejser.

- Det giver ro og betyder, at man virkelig får set de omgivelser, man befinder sig, siger Niels Jongdahl.

Inden Niels Jongdahl bosatte sig i Svendborg, var han i et par år i Norge. Han dekorerede hele Skeikampen Højfelds Hotel, hvilket tog omkring to år. Han udførte nogle dekorationer til et omrejsende norsk teater, og han blev bedt om at tage med turné:

- Det var en tur fra Lindeness til Lofoten. Vi besøgte 50 byer og kørte 9000 km. Det var noget af en oplevelse, noterer Niels Jongdahl.

Forsøg i filmbranchen

I et års tid fra 1983 forsøgte han sig i filmbranchen sammen med sin broder, Henrik, og fik produceret tre-fire undervisningsfilm, men:

- Jeg opdagede hurtigt, at det er en hård branche og ikke noget for mig. Men Henrik er fortsat i filmbranchen, fortæller Niels Jongdahl.

Han havde truffet Dorte Have, der boede i Svendborg, og som på det tidspunkt underviste på Svendborg Tekniske Skole. Hun fortalte, at de manglede en lærer - og Niels Jongdahl blev ansat.

Det er så nu 25 år siden. Siden har Niels Jongdalh, der også en overgang var afdelingsleder, sat sine kraftige aftryk på uddannelsen af nye malersvende og ikke mindst givet dem et kraftstænk, så de kan udfolde deres fantasi.

Den største oplevelse

Flere bygninger i Svendborg, bl.a. SIMAC på Graaesvej, har nydt godt af Niels Jongdahl og hans lærlinges færdigheder med fine udsmykninger.

- I 1999 havde jeg et halvt års orlov. Riddersalen på Christiansborg skulle istandsættes, så de var klar til at tage imod Bjørn Nørgaards gobeliner. Det var 50 år siden der sidst var gjort noget, og der ville gå yderligere 50 år, inden det skulle ske igen. Så jeg tænkte: Det er nu. Jeg ringede til malermesteren, og han sagde straks ja til, at jeg kunne komme. Jeg restaurerede bl.a. tre store malerier i loftet. Dronningen kom ofte og fulgte vort arbejde. Det blev min største håndværksmæssige oplevelse i mit liv. Det gav mig nogle referencer og pondus til at kæmpe videre for at bevare det kreative i malerfaget, siger Niels Jongdahl.

Han tænker endnu med glæde på, at han i 1994 blev kåret som årets medarbejder på Svendborg Tekniske Skole, som hans arbejdsplads dengang hed.

Niels Jongdahl bor på Nannasvej sammen med Dorte Have.

De har sønnerne Jonas på 30 og Alexander på 23 år.

I anledning af kursusleder Niels Jongdahls 25 års jubilæum holdes der reception onsdag den 26. august kl. 13.30-15.30 i dekorationslokalet, hal 22 ved Græsholmevej, Svendborg.

Op med gavl-malerierne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce