Inger og Bent Hansen på Krumstrupvej i Lørup er stolte over deres klenodie, som måler 5,50 meter i omkreds og er omkring 33 meter højt
LØRUP: Nordeuropas største kastanietræ står i haven hos Inger og Bent Hansen på Krumstrupvej 14 i Lørup.

Træet, som er mindst 250 år gammelt, måler 5,50 meter i omkreds og er omkring 33 meter højt.

Det skygger for stuehuset og køkkenhaven, giver en masse arbejde med nedfaldne blade og ikke mindst kastanier i massevis. Men fældes skal det under ingen omstændigheder.

- Vi nænner simpelthen ikke at fælde det. Det er klenodiet i vores have, siger de.

Tidligere kom elever fra Ryslinge Friskole og hentede kastanier i haven, men det er stoppet. Nu bliver kastanierne fejet sammen og brændt.

Dragsholm Slot og Tadre Mølle på Sjælland har tidligere ment, at de havde det største træ.

- Vi tog over på Dragsholm Slot for at se deres træ, men det kunne slet ikke måle sig med vores, og vi har da heller aldrig hørt noget siden. Tadre Mølle måtte også kapitulere, fortæller Inger grinende.

Har masser af vand

Bent fortæller, at der stadig er liv i træet. Det vokser hele tiden.

- Jeg målte det i 1998, og da var træet 5,40 meter i omkreds. Men da jeg igen målte det sidste år var det vokset til 5,50 meter

Man måler træet 75 centimeter fra jorden.

Sidste sommer var der en af parrets bekendte, der fik målt højden, og han skønnede det til at være ca. 33 meter højt.

I øjeblikket står træet i fuld blomst med tusindvis af smukke lys. Men når de er afblomstret, drysser det i 14 dage ned med overflødige grønne kastanier.

- Så vi har da meget arbejde med at holde haven ren, men det er det værd. For det er jo et fantastisk træ, mener de stolte ejere.

Et par af grundene til, at træet er blevet så stort, er blandt andet, at det står frit, og at det får masser af vand fra havens store sø lige ved siden af det.

Bent og Inger Hansens gård hedder Langholm. Gården er Bents fødehjem, og han er 3. generation på stedet. Om der bliver en 4. generation, ved parret ikke. Der er nemlig ingen af deres tre børn, der er landmænd.

Han og Inger overtog gården i 1979, og dengang var der både 40 køer og 300 grise.

Men 1. april 2003 gik Bent på efterløn, og så blev køerne solgt, mens grisene blev overtaget af den mand, der forpagtede jorden.

I dag er Inger også på efterløn.

- Vi er jo nødt til at være hjemme og nyde alt det her, siger parret.

Og der er masser af ting at nyde i den store have.

1000 guldfisk i søen

Parret har fået lavet terrasser i to etager, hvorfra de kan nyde den store sø, som er fyldt med guldfisk.

- I 2003 fik vi den renset totalt, og i 2004 satte vi 20 guldfisk ud i vandet, og de har formeret sig voldsomt. Vi har nogenlunde kunnet tælle til, at der må være over 1000 guldfisk i vandet, siger Bent Hansen.

Og det er da også et fantastisk skue at se de mange fisk i vandet. Når solen skinner og vandet bliver varmt, kommer de op til overfladen og giver søen en næsten guldagtigt skær.

Før parret fik lavet terasserne var området omkring søen så tilgroet, at man ikke engang kunne se søen fra køkkenvinduet.

Så der måtte tyndes godt og grundigt ud i bevoksningen.

Fra deres hyggelige terrasser kan de også kigge ned på æblehaven.

Her står der 65 æbletræer, som Bent Hansens forældre plantede i 1947.

De giver utroligt mange æbler. De bedste æbler plukkes ned og foræres til familie og venner. Resten bliver lavet til æblemost.

Tilhørt Korchs oldefar

Gården Langholm har faktisk en gang været ejet af Morten Korchs oldefar.

- Pludselig en dag for et par år siden fik jeg en mail fra journalist Chris Kraft Christensen. Og det var ham, der i forbindelse med et projekt om Morten Korch havde fundet ud af, at hans oldefar en gang havde ejet stedet.

Det anede vi ikke, men det er da meget sjovt, siger Inger.
  • fyens.dk