Konservatorer fra Nationalmuseet fandt kirkekunst under kalklag i Sanderum Kirke. Det har været gemt af vejen i over 500 år
Sanderum: Selv de mest garvede konservatorer fra Nationalmuseet glemmer aldrig den dag for nylig, da de arbejdede oppe under korsskæringens hvælv i Sanderum Kirke.

Her fandt de flere usædvanligt velbevarede kalkmalerier.

Da en konservator prikkede på den gamle kalk, kunne hun høre, at den var hul, og da hun satte en spartel under og vippede flagen en smule, røg der en halv kvadratmeter kalk af hvælvingen, og så skete åbenbaringen.

Et hidtil ukendt kalkmaleri dukkede op, og det viste sig tilmed, at have en nærmest sensationel og pikant historie.

Den rutinemæssige kalkning skulle have afrundet mere end et halvt års renovering af kirken i Sanderum.

Håber på 1. søndag i advent

Nu er arbejdet med frilægning af kalkmalerierne og efterfølgende ny indretning af kirken forlænget til jul.

Menighedsrådet håber på genåbning 1. søndag i advent, bemærker formanden Bjarne Larsen.

Eksperterne har konstateret, at de fleste malerier er gotiske og skabt i en katolsk periode, og fundet betegnes som ekstraordinært, fordi farverne står forbløffende klare efter så mange år under kalk.

Frem med det skrevne ord

Kirkens kalkmalerier blev efter datidens sædvane dækket til umiddelbart efter reformationen omkring 1530’erne.

- Årsagen var, at Luthers tilhængere efter reformationen ville gøre op med den katolske indflydelse, fortæller Bjarne Larsen.

- Nu skulle det talte ord mere, end hvad billeder kunne fortælle, dominere kirken.

Tidsmæssigt spænder kalkmalerierne over gotisk og romansk kirkekunst, der kan gøre kirken endnu mere seværdig i årene fremover.

Apropos historie og billedsprog, så viser det sig i dag, at datidens kunstnerne, hverken manglede mod eller fantasi, da de fortalte tidens religiøse historie i saftige billeder.

Nationalmuseet benævner fundene som "meget bevaringsværdige".

Anstødelige billeder dækket

To udsmykninger var fritlagt af lokale håndværkere i forbindelse med en kalkning i 1880’erne, men det daværende menighedsråd fandt nogle af figurenes kontante billedsprog for anstødelige, og værkerne blev malet over.

Det er ofte sagt om kirkegængerne, at de kunne vælge mellem at sidde i kirken og tænke på kroen eller omvendt. I Sanderum kunne de til gengæld sidde i kirken og tænke på slige erotiske ting og sager, mens præsten prædikere på latin, som stort set ingen forstod sig på.

Med fundene højt oppe i kirkens hvælvinger opstod der en ny og ganske anderledes situation i nutidens udflyttersamfund syd for Odense.

Der skulle nemlig ansøges om ekstra 1,5 millioner kroner til det videre arbejde.

Lyttede til eksperterne

Nationalmuseets afdeling for bevaring anbefalede malerierne fritlagt, og det var et udspil, der overraskede menighedsrådet. Det havde ellers set frem til genåbning engang til sommer.

- Vi lyttede til eksperterne og besluttede, at også vi ønskede kalkmalerierne afdækket, da vi fandt malerierne som væsentlige bidrag til kirkens udsmykning og historie. Den beslutning sendte vi videre til Hjallese Provsti, der reagerede hurtigt og positivt.

Sagen blev sendt til Fyens Stift, der tog indstillingen til efterretning.

Der blev givet grønt lys for en ekstra bevilling og tre af Nationalmuseets egne konservatorer havde arbejde året ud.
  • Fyens Stiftstidende