Europa kræver Obamas atombomber fjernet


Europa kræver Obamas atombomber fjernet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fem europæiske lande vil bede Barack Obama om at fjerne de over 200 atombomber, som USA stadig har på europæisk jord efter den kolde krig.

USA skal pakke sine atomvåben i Europa sammen. Tiden, hvor Europa spillede en militærtaktisk rolle for atomvåben, er forbi.

Det bliver udmeldingen til Barack Obama fra Belgien, Tyskland, Luxemborg, Holland og Norge, når Natolandenes ledere samles til topmøde i Lissabon i november. Det oplyser en talsmand for den belgiske premierminister, Yves Leterme, til nyhedsbureauet AFP.

- Vi vil kræve, at de atomvåben på europæisk jord, som ejes af andre medlemmer af Nato, bliver fjernet, siger talsmanden Dominique DeHaene.

Udmeldingen kommer efter, at fire toppolitikere i flere belgiske medier presser på for, at Europa siger stop for USA's atomvåben.

- Den kolde krig er slut. Det er på tide, at vi tilpasser vores atompolitik til de nye omstændigheder, skriver Natos tidligere generalsekretær Willy Claes, de tidligere belgiske premierministre Jean-Luc DeHaene og Guy Verhofstadt samt tidligere udenrigsminister og EU-kommissær Louis Michel i en fælles udtalelse.

De henviser til Obamas løfte om at arbejde for en verden uden atomvåben. Et løfte som har medvirket til, at han i december modtog Nobels fredspris.

Der er ingen officielle tal, men eksperter er enige om, at der er lidt over 200 amerikanske atombomber i Europa. Italien og Tyrkiet ligger inde med cirka 90 hver, mens Belgien og Tyskland hver har omkring 20.

Natos nuværende generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, har tidligere understreget vigtigheden af, at nedrustningen forgår som fælles beslutninger under forsvarsalliancen.

- Det er et spørgsmål, der påvirker alle allierede. Det er et spørgsmål om generel sikkerhed og forsvar, sagde han, da Tyskland sidste år puslede med tanken om at fjerne de sidste amerikanske bomber fra tysk jord.

Europa kræver Obamas atombomber fjernet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce