Grønlandsk

VALG2005. Folketingskandidat for Demokraterne Per Berthelsen, Grønland. (Demokraterne / Polfoto)

Grønlandsk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

rockpolitiker Portræt

Julie Berthelsens stedfar, Per, som er aktiv musiker og landstingsmedlem, fylder 60 år

Politik og rockmusik har fyldt rigtig meget i Per Berthelsens liv.

Derfor bliver der sikkert også budt op til dans, når det kendte medlem af Grønlands Landsting, Inatsisartut, i dag fejrer sin 60-års fødselsdag.

Per Berthelsen fører på smukkeste vis den grønlandske musiktradition videre i rockgruppen Sume, som han var med til at stifte for mange år siden, og som på et tidspunkt havde hans steddatter, Julie, som sanger. Berthelsen har siden 1988 været gift med Julies mor, Helene Broberg.

Til hans store stolthed er Julie i dag blevet en glimrende ambassadør for Grønland nede i Danmark. Hun har sin egen karriere som kunstner, og er samtidig blevet en kendt tv-vært, der senest har præsenteret "Julehilsen til Grønland" og sidste weekends Melodi Grand Prix, som blev afviklet i Aalborg.

Julie Berthelsen har det seneste års tid boet i Odense sammen med kæresten, Minik Dahl Høegh, som er håndboldspiller i Fredericia.

Helt samme kunstneriske gennemslagskraft som steddatteren har Per Berthelsen ikke haft. Han er til gengæld én af de mest markante og omtalte politikere i Grønland.

I fødehjemmet i Godhavn blev der talt meget politik. Faderen, Rasmus Berthelsen, var borgmester i Nuuk, som da hed Godthåb, og han så gerne, at sønnen gik ind i politik.

Dét gjorde han også, men først efter en årrække som lærer, redaktør, radiochef, marketing- og informationschef, selvstændig og konsulent.

Per Berthelsen meldte sig ind i Siumut, og i 1993 blev han valgt ind i kommunalbestyrelsen i Nuuk. Fire år senere blev han 1. viceborgmester og i 1999 medlem af Grønlands Landsting for socialdemokraterne. Han brød imidlertid med partiets linje, og i 2002 blev han ekskluderet.

Han stiftede derfor Demokraatit (Demokraterne) og var partiets formand frem til 2008. Han blev genvalgt både til Nuuks kommunalbestyrelse og til Landstinget, men i 2008 blev han uenig også med det parti, han selv havde været med til at stifte.

Næste stop hed Siumut, som tidligere havde smidt ham ud. Her blev han tilmed betroet posten som finansminister, indtil regeringen trådte tilbage. Han er i dag i opposition i det nye grønlandske landsting Inatsisartut.

Per Berthelsen har gennem sine turbulente år i grønlandsk politik arbejdet med tunge områder som sikkerhedspolitik, finanser, mineralske råstoffer og selvstyre.

Som kvittering har han fået Grønlands Hjemmestyres fornemme medalje Nersornaat i sølv. Kulturen har altid haft en stor plads i hans hjerte, og foruden sit engagement i rockgruppen Sume har han været leder af Grønlands Kulturhus.

Grønlandsk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce