Mandlige pædagoger bange for anklager

Da Torben Grønning begyndte som pædagog i 1975, løb børnene nøgne rundt i institutionshaven. I dag står døren på vid gab, når han skal skifte en ble på toilettet.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Mandlige pædagoger bange for anklager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandlige pædagoger lever dagligt med frygten for at blive anklaget for pædofili. Angsten rammer børnene, advarer professor.

Torben Grønning tænker sig om, før han løfter et barn op på knæet. Han er omhyggelig med at lade døren stå på vid gab, når han hjælper de små på toilettet.

Og han fortæller altid de andre pædagoger, hvor i institutionen han er og med hvem.

- Det ligger hele tiden i baghovedet, at man skal passe på, at noget ikke ser forkert ud. Jeg er jo en færdig mand, i det øjeblik der kommer mistanke, siger Torben Grønning, der er pædagog i børneinstitutionen Kragsbjerg i Odense.

Og han er langtfra den eneste pædagog, der passer ekstra meget på i sin adfærd over for de små.

Psykisk pres

Hos FOA genkender sektorleder for pædagogisk sektor, Jakob Sølvhøj, problema- tikken med angste pædagoger.

- Jeg oplever, at vores mandlige medlemmer er under psykisk pres, fordi de hele tiden skal udvise stor varsomhed i deres ageren over for børn, fortæller han:

- Pædagogerne lægger simpelthen begrænsninger på sig selv og udviser langt større forsigtighed, end de gjorde for bare 8-10 år siden.

Og berøringsangsten er direkte skadelig for børnene.

- Når de bliver mødt med forbehold og distance, går det ud over deres udvikling af selvtillid og troen på, at de er noget værd, advarer professor i pædagogiske professioner, Per Fibæk Laursen.

For at skabe en tryggere hverdag for pædagogerne har Odense Kommune opfordret alle børneinstitutioner til at formulere en politik, der skal virke forebyggende mod anklager.

- Vi har gjort det for at varetage pædagogernes sikkerhed oven på en række beklagelige sager, hvor nogen er blevet mistænkt, uden det har haft noget på sig, siger Charlotte Worm, der er chefkonsulent i Børn- og Ungeforvaltningen, Odense.
Fakta
- For et par år siden blev jeg kontaktet af en mor, der ville vide, hvorfor hendes datter sagde, at en mandlig pædagog havde rørt hende på tissekonen. Det viste sig, at pædagogen bare havde lukket hendes bodystocking efter et toiletbesøg, og der kan man jo altså ikke undgå at røre ved kønsdelene.

Forbød bodystocking

I børneinstitutionen Kragsbjerg, hvor Torben Grønning har sin daglige gang, har ledelsen indført åben dør-politik, så dørene til alle rum altid står åbne. På den måde kan pædagogerne hele tiden holde øje med hinanden.

Alligevel er det ikke lykkedes at holde anklagerne fra døren.

- For et par år siden blev jeg kontaktet af en mor, der ville vide, hvorfor hendes datter sagde, at en mandlig pædagog havde rørt hende på tissekonen. Det viste sig, at pædagogen bare havde lukket hendes bodystocking efter et toiletbesøg, og der kan man jo altså ikke undgå at røre ved kønsdelene, forklarer institutionsleder Marianne Barthelemy.

Episoden resulterede i, at hun valgte at indskærpe, at kun blebørn må have bodystocking på i institutio-nen.

- Det er trist, men nødvendigt for at beskytte medarbejderen. Hver gang, der popper en sag op i medierne, ser jeg jo, hvordan især de unge pædagogmedhjælpere knap tør skifte en ble, fortæller institutionslederen.

I løbet af de seneste 10 år er der kun faldet dom i 2 ud af godt 100 sager om pædagogers påståede børneovergreb.

Læs mere i Fyens Stiftstidende onsdag: Det gør man(d) ikke
& Studerende vil rustes til anklager

Mandlige pædagoger bange for anklager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce