971 kroner mellem lavpunkt og elegance

2005 Villa Bona Terra Merlot (rød) Villa Bona Terra, Dealul Mare, Rumænien Fakta: 29 kroner
Foto: Jørgen Hansen

971 kroner mellem lavpunkt og elegance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sidste del af serien "Den gode, den onde og den grusomme" med en bundskraber og en ikon-vin.

Top og bund mødes i denne sidste udgave af "Den gode, den onde og den grusomme", hvor den onde vitterligt er slem, og den grusomme er grusomt dyr - men god.

"Noget af det ringeste, jeg har smagt," og "et historisk lavpunkt" var et par af de kommentarer, der faldt, da de to vinredaktører havde stiftet bekendtskab med Faktas Villa Bona Terra Merlot 2005 fra Rumænien.

Vinen havde ikke prop og led heller ikke af andre deciderede fejl - men den var godt nok svær at synes om. Smagenoten om vinen forklarer mere detaljeret hvorfor ...

Heldigvis er smag og behag så forskellig, for der må jo være en grund til, at vinen er at finde på butikshylden. Ud over prisen, altså.

I den helt anden ende, hvad angår både pris og kvalitet, ligger dagens bud på "den grusomme", 2006-årgangen af den italienske ikon-vin Sassicaia. Til en flaskepris på 1000 kroner for denne årgang er det for langt de fleste kun en vin, man enten drømmer om at smage eller ryster på hovedet af.

Muligheden for at smage vinen i andre årgange har dog budt sig ved de årlige smagninger, som den danske importør, Philipson Wine, har holdt, blandt andet i Odense. Og da Piero Incisa della Rocchetta i november sidste år gæstede sin danske importør, var der endnu en chance, da der blev indbudt til smagning, hvor blandt andet Sassicaia 2006 var i glassene.

Piero er nevø til Niccolò Incisa della Rocchetta, der siden 1983 har styret fremstillingen af Sassicaia på Tenuta San Guido i Bolgheri på Toscanas vestkyst, og han tager sig blandt andet af markedsføringen af de tre vine, familien fremstiller i Toscana samt de øvrige projekter, som den har involveret sig i - blandt andet på Sardinien og i det sydlige Argentina, hvor Piero i samarbejde med Hans Vinding-Diers, søn af danske Peter Vinding-Diers, stræber mod at fremstille pinot noir, der kan byde røde bourgogner op til dans.

Men Sassicaia er familiens nummer et, og selv om flere af de vine, der blev præsenteret ved smagningen i november (læs mere om dem næste lørdag), absolut er glimrende, er de ikke i nærheden af den status, som Sassicaia har haft i snart mange år. Vinen er så grundigt beskrevet og omtalt så mange steder og af så mange, at det vil være en gentagelse af en gentagelse at gennemgå alle fakta her. Så her er den korte udgave:

Vinen blev "opfundet" af Mario Incisa della Rocchetta i 1940’erne. Han havde et ønske om at lave sin egen husvin efter bordeaux’sk forbillede på noget jord, som konens familie ejede på den toscanske kyst. Vinen blev ikke fremstillet til salg, førend Marios nevø, Piero Antinori, kom ind over produktionen i løbet af 1960’erne. Første officielle årgang af Sassicaia er derfor 1968.

Køberne tog godt imod vinen, og da den amerikanske vinanmelder Robert Parker gav 1985-årgangen 100 point - som den første italienske vin - var Sassicaias ikon-status grundlagt.
2006 Horseshoe Row Cabernet Sauvignon 
 Tintara, McLaren Vale, Australien 
 Superbrugsen: 50 kroner (tilbud)
2006 Horseshoe Row Cabernet Sauvignon Tintara, McLaren Vale, Australien Superbrugsen: 50 kroner (tilbud)
Foto: Jørgen Hansen
2006 Sassicaia 
 Tenuta San Guido, Bolgheri, Italien 
 Philipson Wine: 999,95 kroner (v. 12 flasker)
2006 Sassicaia Tenuta San Guido, Bolgheri, Italien Philipson Wine: 999,95 kroner (v. 12 flasker)

971 kroner mellem lavpunkt og elegance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce