Bonden fra

Folketingets tidl. formand, Christian Mejdahl, fylder 70 år på årets sidste dag, d. 31. december. Mejdahl er landbrugsuddannet og drev selv en gård på sin hjemegn ved Løgstrør, også mange år efter han i 1974 blev borgmester i Løgstør og i 1987 blev valgt ind i Folketinget for Venstre. Som MF'er lagde han en større del af sit arbejde i Venstres Folketingsruppe og i selve tingets arbejdsform, end han lagde i tingets forskellige udvalg (dog undtaget Finansudvalget), og det var derfor naturligt, at han både var Venstres gruppeformand, medlem af partiets hovedbestyrelse samt statsrevisor, før han i 2003 blev Folketingets formand, en titel han holdt til han i 2007 blev afløst af Thor Pedersen. Ligesom hans indflydelse i Venstre i høj grad udspillede sig på de indre linier, var han også en nærmest selvudslettende Folketingsformand, hvis abejde især koncentrrede sig om at finde frem til en valgkredsinddeling, der modsvarede den nye kommunalrform. (Finn Frandsen/POLFOTO/Arkiv)
Foto: FRANDSEN FINN/POLFOTO

Bonden fra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Himmerland

Portræt

Da Christian Mejdahl i september 1987 forlod gården hjemme i Himmerland for at blive medlem af Folketinget, var han tvunget til at tilbringe det meste af ugen i København.

- Det var sådan set i orden, men det sværeste var, at "a" skulle til at vaske mig, før "a" blev beskidt, har han siden fortalt på sit lune jyske tungemål.

Bonden fra Himmerland kom til at tilbringe de følgende 20 år i Folketinget, og endte tilmed på landets øverste embede næst efter dronningen.

Embedet som Folketingets formand fik han, da hans partifælle Ivar Hansen pludselig døde den 11. marts 2003. Christian Mejdahl kunne glæde sig over at blive valgt med fuld opbakning i Folketinget, og fik tilmed dette skudsmål af præsidiets næstmand Svend Auken:

"Mejdahl er ikke nogen autoritær person. Han er formidleren, en mand med stor integritet og arbejdsevne. Han er tiltalende og hæderlig, og så synes jeg, at han er vittig."

Christian Mejdahl levede op til tilliden, og i de følgende fire år i formandsstolen vandt han respekt fra såvel politiske modstandere som fra den borgerlige side i Folketinget. Han var drivkraften bag en modernisering af Folketingets arbejdsform, selv om han med nogen skuffelse måtte erkende, at det kan være svært at få alle partier til at trække på samme hammel.

I dag er det 70 år siden, Christian Mejdahl blev født. Hans far var provst på Færøerne, og sine første år havde han i Tveraa på Suderø. Familien flyttede til Danmark, og efter skoleårene kom Christian Mejdahl på landbrugsskole. Han købte egen gård i 1965, og to år senere giftede han sig med Eva, som er mor til parrets fire børn.

I 1970 blev han af den lokale Venstre-vælgerforening overtalt til at stille op til kommunalbestyrelsen i Løgstør, og her var han medlem de følgende 18 år, hvoraf de seneste 14 som borgmester. Springet til Folketinget foretog han i 1987, og her var han medlem uafbrudt i 20 år.

Christian Mejdahl har aldrig lagt skjul på, at han er et bibeltro menneske. Gennem årene har han været en trofast kirkegænger i Vesthimmerland, og han har været lokalt menighedsrådsmedlem i 16 år. Fødestavnen i Nordatlanten ligger ham meget på sinde, og han har som politiker gjort et stort arbejde i en række råd og kommissioner i Grønland og på Færøerne.

I dag lever Christian Mejdahl et stille liv i landsbyen Oudrup ved Løgstør. Sønnen Morten har overtaget gården, men hver morgen cykler den tidligere toppolitiker ned og giver en hjælpende hånd med i stalden. 380 foredrag har Mejdahl holdt de seneste to år, og her er han kendt for at strø om sig med muntre anekdoter om bl.a. tiden som Folketingets formand, da han måtte klare sig med sin sunde fornuft og sit "a", og ikke mestrede et eneste fremmedord.

Bonden fra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce