Sne i ørkenen og unatur i Danmark

En indendørs araber ved brunchen, mens der er fire graders frost og sne uden for vinduerne i Ski Dubai - men alligevel under tag i verdens største shopping center Mall of the Emirates i Dubai. Svenske Sabina Jacobsson var på besøg med kameraet i 2007, og resultatet kan ses på en udstilling, der åbner 29. januar på Museet for Fotokunst, Brandts i Odense.

Sne i ørkenen og unatur i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fotos fra Ski Dubai og et forvandlet Danmark på Fotomuseet

Man tror ikke sine egne øjne, når man i det nye nummer af "Katalog", Museet for Fotokunsts tidsskrift, ser den svenske kunstner Sabina Jacobssons værker om "Indoor Happiness".

Kunstneren var i 2007 to uger i Dubai, og hendes mål var at fotografere Ski Dubai, et indendørs arktisk landskab, bygget i 2005 i et af verdens største indkøbscentre, Mall of the Emirates. Midt i ørkenen.

Her sidder sheiken og spiser brunch i lummer varme, mens man aner sneklædte bjerge og snelifte og fire graders frost i vinduet bag ham. Og her står tilslørede kvinder på vej op ad snespiralen - med bukser under slørene.

Sabina Jacobssons fotos af, hvordan det, der engang var en af verdens stærkeste økonomier, forvaltede deres pengemængder på monstrøse projekter, kan ses på udstillingen "Indoor happiness", som åbner 29. januar på Museet for Fotokunst på Brandts.

Danmark forvandlet

Men fotos af ørkensne på udstillingen er ikke de eneste, som handler om forandret natur. Også den store "Danmark under forvandling", som åbner 3. september, viser, hvad der er ved at ske uden for egne vinduer.

Udstillingen er en del af et stort dokumentationsprojekt, som Erland Porsmose, direktør for Østfyns Museer, er bestyrelsesformand for, og som Carlsbergfondets mangeårige formand Hans Edvard Nørregård-Nielsen er ydende sparringspartner i.

- 12 millioner kroner er sat af til at vise, hvad der sker med det danske kulturlandskab i disse år, siger Ingrid Fischer Jonge, direktør for Museet for Fotokunst.

14 danske fotografer er i gang med at gennemfotografere Danmark, og resultatet vises på udstillingen.

- Hver fotograf afleverer omkring 40-60 fotos, og dem får museet forærende til evig arv og eje, således at vi har en Danmarksbase med landskabet som udgangspunkt, siger Ingrid Fischer Jonge.

Hver fotograf har selv valgt motiver. F.eks. Trine Søndergaard, som har valgt at fotografere de steder, hvor der finder en naturgenopretning sted. Eller Janne Klerk, der fotograferer kyster.

- Først troede de, de kun skulle fotografere landskaber, men så opdagede de, at mennesket også er en del af landskabet. Og det er jo superaktuelt med den igangværende klimadiskussion, siger Ingrid Fischer Jonge.

Billederne dokumenterer, at vi er ved at forvandle vores Danmark fra et land med natur til et land, som kun er by.

- Vi går i fine sko og har glemt støvlerne, som hun siger.

Projekt "Danmark under forvandling" bliver også udmøntet i tre bind bøger, som vil give en kulturhistorisk version af de mange billeddokumenter. Værket udkommer senere.

Sne i ørkenen og unatur i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce