Den omstridte minister

Den tidligere socialdemokratiske justitsminister Ole Espersen fylder 75 år i dag.
Foto: PANDURO JENS/POLFOTO

Den omstridte minister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ole Espersen har altid været politisk omstridt og var i 1981 aldrig blevet socialdemokratisk justitsminister, hvis statsminister Anker Jørgensen ikke havde afvist advarsler fra Politiets Efterretningstjeneste. PET betragtede Ole Espersen som en sikkerhedsrisiko, siden han blev registreret, da han i 1977 spiste frokost med en sovjetisk ambassadeansat, som ifølge PET tilhørte den sovjetiske efterretningstjeneste, KGB.

"Den smule knas, der har været med hans kontakter med østlande, kan blive pustet op. Og dog, måske skal jeg tage ham alligevel", skrev Anker Jørgensen i sin dagbog.

Desuden verserede i mange år en vandrehistorie om, at Ole Espersen i 1972 som nybagt formand for Radiorådet var blevet filmet af DDR’s efterretningstjeneste, Stasi, under intime omstændigheder i Berlin. I 1996 blev myten om ham aflivet i bogen "Stasi og Danmark" af journalisterne Per Michaelsen og Mette Herborg.

En politisk karriere lå ikke i kortene, da Ole Espersen, som i dag fylder 75 år, voksede op på Bornholm, hvor han ikke ville overtage forældrenes landbrug. I stedet blev han i 1959 jurist fra Københavns Universitet og indledte en fornem juridisk karriere. Han blev i 1971 dr.jur. og professor i statsforfatningsret ved Københavns Universitet, hvor han fra 2001 til 2004 var professor i folkeret og menneskerettigheder.

Parallelt med sine juridiske meritter fik Ole Espersen en politisk karriere i Folketinget fra 1973 til 1994. Herefter blev han 1994-2001 udpeget som Østersørådets kommissær for menneskerettigheder og mindretal.

Med sit ståsted på Socialdemokratiets venstrefløj vakte han stærk modstand i borgerlige kredse. Det gjaldt, da han 1978-81 var formand for Radiorådet, da han senere kraftigt kritiserede VK-regeringens udlændingepolitik og USA’s base i Guantánamo på Cuba, og det gjaldt hans retspolitiske synspunkter.

Med Ole Espersens problematiske forhold til PET er det skæbnens ironi, at han 1993-94 var næstformand i Folketingets kontroludvalg med efterretningstjenesterne. Det kan ikke undre, at han efter PET-Kommissionens rapport i år kritiserede efterretningstjenestens registrering af mange danskere.

- Det er helt givet, at fejlagtige registreringer har skadet mennesker. Selvfølgelig er det gået ud over nogen. Det er blandt andet derfor, man registrerer, sagde han.

(ritzau)

Den omstridte minister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce