Dæmoner og hjemmevideo


Dæmoner og hjemmevideo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Endelig er Oren Pelis gyserfænomen landet i de danske biografer. Ikke ligefrem en skrækklassiker, men en hæderlig lille hårrejser om et hjemsøgt par og spændinger, der simrer under overfladen

Gyserfilmsentusiaster er nogle mærkelige størrelser. Hvem ved deres fulde fem udsætter sig selv for film, der skræmmer livet af dem og giver manglende nattesøvn?

Det er svært at sige, hvorfor de ser skidtet. Men der er i hvert fald fascination af det makabre, en pæn portion masochisme og noget, der ligner en livslang manddomsprøve, i spil. Jeg ved det, for jeg hører selv til blandt genrens trofaste publikum og må være selvskreven til en film, der på plakaten lover mareridtsgaranti. Jeg kan næsten ikke vente, til jeg skal sove.

"Paranormal Activity" er genrens hotteste film lige nu. Et ganske interessant hjemmevideofænomen, der er gået hen og blevet en bragende megasucces. En film af den type, der er ethvert produktionsselskabs våde drøm: Næsten ingen produktionsomkostninger og en indtjening, der overstiger de vildeste forventninger.

Filmen blev skudt af den unge, debuterende filmskaber Oren Peli tilbage i 2007, hvorefter Paramount købte filmen, klippede den om og optog enkelte ekstrascener. Og på baggrund af testforevisninger valgte man så den slutning, der fik publikum til at hoppe mest i sædet.

Selve handlingen er lige ud ad gyserlandevejen: Katie (Katie Featherston) er siden barndommen blevet forfulgt af mareridt og syner om en hviskende skikkelse. Forældrenes hus brændte ned under mystiske omstændigheder, og da spøgeriet tager til, beslutter kæresten Micah (Micah Sloat) sig for at købe et kamera, så han kan dokumentere begivenhederne.

Er den uhyggelig? Bestemt. "Paranormal Activity" henlægger effektivt de bedste gys til soveværelset. Stedet, hvor vi både er trygge og forsvarsløse det meste af natten. De to hovedpersoner fremstår dejligt naturlige, hvilket gør dem lette at identificere sig med når det brænder på.

Det er samtidig også en film, der i mine øjne overdriver sine virkemidler, hvor man med held skulle have holdt igen. Men meget afhænger som bekendt af øjnene, der ser. At filmhåndværket er i orden, er vi ikke i tvivl om, men tilbage står i bund og grund det gamle spørgsmål om, hvad der er uhyggeligt.

Er det det ukendte, som skræmmer os fra vid og sans? Eller er der ligefrem tale om filmisk narrefisse, hvis vi ikke får monsteret at se? Det afhænger selvfølgelig både af publikummet og den konkrete film, men et værk så enkelt og skrabet som "Paranormal Activity" bør helt sikkert underspille gyserelementerne. Den kan dog ikke helt nære sig fra at levere payoffs til publikums (store) forventninger. Et par af dem fungerer. Andre vipper på kanten af det ufrivilligt morsomme, og det er uden tvivl i de mere afdæmpede passager, at filmen fungerer bedst. Ikke når den med al vold og magt skal have os til at spjætte i sædet.

"Paranormal Activity" (Amerikansk) Spilletid: 86 min. Tilladt for børn over 15 år.

Biocity og CinemaxX Rosengård, Odense, Scala, Svendborg, Panorama, Middelfart.

Dæmoner og hjemmevideo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce