Græsrod og embedsmand

Professor, cand.polit., tidligere generalplandirektør Kai Lemberg fylder 90 år på lørdag d. 28. november. Lemberg fik sin polit-eksamen i 1945 og arbejdede siden udelukkende i det offentlige, bl.a. som Københavns generalplanchef, inden han blev dir. for Plandirektoratet. Lemberg var for sin tid en udsædvanligt åbenmundet og kontroversiel embedsmand, der forbløffede mange ved aktivt at tage del i græsrodsarbejde, bl.a. som Christiania-støtte, som medlem af ledelsen af Junibevægelsen, af Grundlovskomiteen vedr. Irak-krigen og som en af de borgere, der sagsøgte Anders Fogh Rasmussen for Danmarks krigsdeltagelse. Han er desuden forfatter til en stor mængde faglitteratur om fysisk planlægning, på hvilket område han alle årene betragtedes som en international kapacitet. (Ole Steen/POLFOTO/arkiv) .
Foto: STEEN OLE/POLFOTO

Græsrod og embedsmand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødselsdag 90

Græsrod og topembedsmand behøver ikke være uforenelige størrelser. Professor, cand.polit. Kai Lemberg sluttede i 1987 sin embedsmandskarriere som direktør for Plandirektoratet i Københavns Kommune. Både før og siden har han engageret sig i kamp mod, hvad han ser som uretfærdighed og undertrykkelse.

I dag fylder den aktive pensionist 90 år. Han sidder i bestyrelsen for Grundlovskomitéen af 2003 vedr. Irak-krigen, hvis formand han var indtil sidste år. Komitéen har forsøgt at få fhv. statsminister Anders Fogh-Rasmussen dømt for grundlovsbrud på grund af et manglende klart mandat fra FN’s Sikkerhedsråd til krigen i Irak.

I 90’erne var Kai Lemberg også blandt 12 ansøgere, som forsøgte at få fhv. statsminister Poul Nyrup Rasmussen dømt, fordi de fandt, at Maastricht-traktaten stred mod grundloven.

Lige siden Christiania så dagens lys i 1971, har Kai Lemberg forsvaret fristaden. Han har endda skrevet en officiel OECD-rapport om fristaden som et eksempel på, at planlægning ikke altid bør være forbeholdt planlæggerne. Og for et par år siden bedyrede han i et interview, at hvis det skulle komme til en nedrivning af Christiania "vil jeg melde mig som et levende skjold med det samme".

Kai Lemberg var under den tyske besættelse med til at etablere et illegalt trykkeri. På grund af sin medvirken i modstandskampen var det derfor under et falsk navn, han blev cand.polit. i 1945.

Efter en årrække som økonomisk konsulent i Ministeriet for offentlige Arbejder blev han i 1968 generalplanchef i Københavns Kommune, hvor det ofte slog gnister, når Lemberg sværgede til grønne løsninger, mens de tidligere overborgmestre Urban Hansen og Egon Weidekamp ville have store betonbyggerier til de socialdemokratiske vælgere.

Græsrod og embedsmand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce