DSB droppede farlig novelle

Forsiden af novemberudgaven af Ud & Se.

DSB droppede farlig novelle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bøger: Der var tale om en sikkerhedsrisiko, da DSB’s Ud & Ses chefredaktion fjernede en sætning fra en novelle i novemberudgaven af deres blad.

I novembernummeret havde forfatteren Christian Yde Frostholm skrevet de forbudte ord i novellen "Followers", som Stiftstidende her tør gengive:

"Man kunne overveje, om det overhovedet er forsvarligt at beholde et tog i rute, når lyset er gået i samtlige vogne".

Udsagnet er med forfatterens ord en besked, som en fiktiv person - der er vred og lader sig ophidse af hverdagens detaljer - sender af sted på mobilen.

Kommunikationschef i DSB, Anna Vinding har ifølge forfatteren kortfattet begrundet afvisningen af novellen med, at Ud & Se har et unikt hensyn at tage i forhold til de mennesker, der arbejder i DSB’s tog.

- Vi har bestilt novellen hos Christian Yde Frostholm. Der står så en sætning, som vi ikke mener er heldig DSB er afsender på, fordi den handler om, at man kan bringe vores holdning til sikkerhed i tvivl, fortæller Anna Vinding til Stiftstidende. Både af hensyn til kunder og medarbejdere.

Ud & Se-redaktionensledelsen spurgte forfatteren, om han ville omformulere sætningen. Men det ville han ikke.

Anna Vinding mener ikke, at man kan tale om censur.

- Vi er ikke ude på at forhindre ham i noget som helst. Vi vil bare ikke være afsender på et budskab om, at DSB sløser med sikkerheden, siger hun.

Men tror du ikke læseren kan skelne mellem fiktion og virkelighed?

- Det skal jeg ikke gøre mig klog på. Jeg har bare truffet den beslutning, at den tvivl vil jeg ikke lade stå tilbage, fortæller Anna Vinding.

Forfatteren finder det komisk

Chistian Yde Frostholm fortæller i en pressemeddelelse, at han finder afvisningen komisk. Specielt, da novellen først var godkendt af bladets litterære redaktør.

"Det er komisk, men også alarmerende, at chefredaktionen ønsker at blande sig i indholdet i en skønlitterær tekst på det her niveau. At indskrænke det kreative rum er at degradere litteratur til reklame, og at underminere en værdifuld platform med en enestående læsesituation. Hvilket er til skade for både læsere og litteratur", siger han og tilføjer til Stiftstidende:

- Det er for stort et ord at kalde det for censur. Men jeg føler, at det er et brud på den kunstneriske frihed, siger Christian Yde Frostholm.

Forfatteren, som DSB har betalt et honorar til, har i protest lagt hele novellen ud på sin hjemmeside og delt den gratis ud flere steder i København.

De for DSB forbudte ord og selve novellen kan læses på forfatterens hjemmeside cyf.dk

DSB droppede farlig novelle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce