Jan Sonnergaard kører sine historier helt derud, hvor virkeligheden bliver absurd
I sin første roman fortæller han om atombomben, der fik 80’ernes yuppier og punkere til at leve, som om hver dag var den sidste
En anmelder kaldte engang Jan Sonnergaard for "en motherfucker" til at tage røven på læseren og teksten og virkeligheden. Sådan gjorde han i "Radiator"-trilogiens surrealistiske noveller, hvor han skrev om samfundets skæbner.

Nu har han skrevet sin første roman. Om 80’er-generationen, atombomber og undergangsstemning. Når Jan Sonnergaard giver sig i kast med atomkrigen, behøver man ikke være nogen Einstein for at regne ud, hvad der kan ske ...

- Jeg håber, det er blevet et grandiost mareridt om hvor ualmindelig galt, det kunne være gået, siger Jan Sonnergaard.

I romanen "Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom" udfolder Jan Sonnergaard tesen om, at atombomben blev en slags underlægningsmusik til 80’erne.

- Især i punk- og new wave-miljøet var der en undergangsstemning, hvor man sagde, at hver dag kunne være den sidste. Jeg påstår, at der på sin vis også var det blandt yuppierne, for ellers giver det ikke nogen mening at feste så hårdt og begå så mange ulovligheder, som de gjorde. For de må jo have vist, at de ville blive knaldet på det. Og det giver jo kun mening, hvis de ubevidst tænkte, at det hele alligevel ville brase sammen.

Bogen beskriver punkerne, der drager til demonstrationer, råber "No Future!" og bliver slået til plukfisk af politiet.

Rolex og massevoldtægt

Og de stenrige yuppier med deres coke, Dom Pérignon-champagne, Rolex-ure, tilfældig sex på toiletterne, bilræs og massevoldtægt. Selv om det er temmelig langt ude, mener Jan Sonnergaard, at handlingerne var en logisk konsekvens af atomtruslen:

- Hele atomscenariet var jo absurd og utroligt. På den ene side er det verdens bedste videnskabsmænd, fysikere og kemikere, der har lavet bomben. Den yderste rationalitet. På den anden side er det dybt irrationelt, at man laver enorme bomber, som er for tunge til, at man kan flyve med dem, og foretager prøvesprængninger: Man smider dem i hovedet på sig selv! Det var nok meget den følelse, der var i 80’erne. Hvad gør man, når rationaliteten kommer så meget til kort? Så har man vel egentlig et rationelt argument for ikke at være rationel.

Forrykt eventyr

Jan Sonnergaards fortællinger kører ofte i et realistisk spor, for så at bryde med realismen og bevæge sig ud i alverdens absurditeter.

- På den ene side vil jeg gerne være realist. Det at skrive om bomberne er jo fuldstændig rigtigt. Men jeg vil også gerne køre den lidt ud over kanten. Dels fordi det morer mig at sige "bøh!" til læserne. Dels fordi jeg gerne vil have et andet formål end bare at beskrive tingene, som de var. Det bliver et slags mareridt, hvor læserne forhåbentlig tænker: "Det her det passer ikke. Det er for langt ude", og så tænker de øjeblikket efter: "Og dog."

Den nye roman foregår i en historisk ramme, hvor de fiktive historier udspiller sig. Nogle gange helt ud i det forrykte.

- Det er måske fordi, jeg er så glad for eventyr. De rummer dybe sandheder, men er også altid ekstremt overdrevne. Den her bog er måske også et eventyrligt mareridt, siger Jan Sonnergaard.

"Så skete det ... Alle kikkede de forbavset og vantro på hinanden. Der var i et sekund fuldstændig stille og mærkelig varmt. Men så kom blæsten. Og sekundet efter lysglimtet. Og bagefter braget."

En ond joke

Med disse ord udløser Jan Sonnergaard atomkrigen og udrydder menneskeheden.

Når man nævner det for ham, kryber hans øjne let sammen, imens smilet breder sig. Han ser næsten en smule forlegen ud. Som en skarnsknægt, der ikke kunne dy sig.

- Det er jo lidt en ond joke. Nu blæser vi sgu hele lortet i stykker. Men det er også min lidt perfide måde at minde folk om, at de godt kan være lidt glade og taknemmelige. For det stod ingenlunde skrevet i kortene, at vi ville sidde her i dag og have det ganske fortræffeligt.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Foruroligende god romandebut

Jan Sonnergaard