Gen-mad ind ad bagdøren

På Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet under Aarhus Universitet i Årslev på Fyn, har forskerne fremavlet et genmodificeret Elstar-æble, som allergikere kan tåle at spise. Allergenet, som er i familie med allergenet i birkepollen, er ved hjælp af moderne genteknologi blevet neutraliseret. Æblerne er fremavlet i et drivhus, og de skal nu sendes til Holland, hvor de skal testes på en gruppe forsøgspersoner med allergi.
Foto: Peter Leth-Larsen

Gen-mad ind ad bagdøren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

400 danske landmænd er uddannet til at dyrke gensplejsede afgrøder
Allerede nu er der masser af umærkede gen- modificerede varer i butikkerne, og i Årslev har forskere netop lavet et allergivenligt, gensplejset æble

De fleste af os tror, at hvis varerne i supermarkedet indeholder noget, der er genmodificeret, så skal varen mærkes.

Men sådan er det langtfra.

Genmodificerede produkter er overalt i vores hverdag - og de behøver ikke at være mærkede.

- Desværre er reglerne sådan, så hvis man ikke kan spore det genmodificerede i produktet, så skal det ikke mærkes, siger Mette Boye fra Forbrugerrådet.

Brød og øl

I dagligvarer som brød, øl og vaskepulver er der ofte gensplejsede enzymer, og næsten alle danske grise får foder med gensplejset soya.

Men mængderne er så små, så de ikke kan spores. Alligevel burde varerne være mærket, mener Mette Boye.

- Et meget stort flertal af danskerne forventer, at varerne er mærket, så de har mulighed for at tage stilling til, om de vil støtte det, siger hun.

Mette Boye tror ikke, at danskerne er klar over, at de dagligt er i kontakt med GMO, som genmodificerede organismer kaldes.

Men uanset om vi kan lide det eller ej, er GMO kommet for at blive, mener en forsker på SDU.

- GMO-toget buldrer derudad, og det giver ikke længere mening at tale om, hvorvidt man er for eller imod gensplejsning, for det forsvinder ikke igen, siger Peter Roepstorff, som er professor ved Institut for Biokemi og Molekylær Biologi.

Han spår, at vi inden for 10 år vil se langt flere genmodificerede varer i supermarkedet.

GMO-æble til allergikere

Også danske landmænd ruster sig til at bruge gensplejsning. Omkring 400 inden for landbrug og planteavl er blevet uddannet til at dyrke gensplejsede afgrøder, så de er klar, når det bliver tilladt herhjemme.

Og på Forskningscenter Årslev på Midtfyn har forskere netop lavet et gensplejset æble, som æbleallergikere efter sigende kan tåle.

- Allergi har udviklet sig eksplosivt, og derfor er det vigtigt at forske i GMO-fødevarer, siger forskningschef Ole Callesen på Forskningscenter Årslev.

Men danskerne er knap så nemme at overbevise om, at gensplejset mad er fremtiden.

Hos Dansk Supermarked, der ejer kæderne Netto, Bilka, Føtex og Salling har de valgt ikke at have GMO-varer i butikkerne.

- Kunderne er meget skeptiske over for GMO, og de vil simpelthen ikke købe det, siger informationschef i Dansk Supermarked, Erik Eisenberg.

Gen-mad ind ad bagdøren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce