I Birgit Helbos landbohave mellem grevens marker nær Egeskov er der oplevelser for alle sanser. De høje hække mellem havens afdelinger skaber rum med overraskelser, for hvad mon der venter om hjørnet?
Haven ved den gamle landejendom var helt traditionel med græs, nyttehave og træer omkring til at give læ, da Birgit Helbo sammen med sin mand købte herlighederne for 28 år siden.

I dag er den forvandlet til et paradis af spændende rum - fuld af oplevelser for sanser og sjæl, for Birgit Helbo blev øjeblikkelig grebet af det afstressende og skønne i at forme en have.

- Jeg har nok altid været interesseret i haver og havde som barn nogle skønne somre hos min mormor og morfar, som havde have ned til Isefjorden. Det var somre fulde af dufte, smagsnuancer og oplevelser, fortæller Birgit Helbo.

Landbohaven ved Egeskov bærer tydeligt præg af passion, men for Birgit Helbo er den ikke længere kun en fritidsinteresse. For et år siden stoppede hun nemlig sin mangeårige karriere som gymnasielærer i Nyborg for helt at hellige sig haven - også som levebrød. I dag arbejder hun med at tegne haveplaner for andre og holder små kurser for haveinteresserede.

Pirrer nysgerrigheden

Tæt på både hus og indkørsel ligger køkkenhaven omkranset af høje hække ligesom alle de andre afdelinger i haven.

- Jeg vil gerne have, at haven skal være en oplevelse at gå rundt i. Derfor er der høje hække om alle havens rum, så man ikke ved, hvad der venter af spændende ting omkring næste hjørne, forklarer Birgit Helbo, da hun åbner lågen ind til køkkenhaven.

Her åbenbarer sig en skøn blanding af blomster, planter og grøntsager, der gror i højbede i spændende geometriske mønstre.

- En køkkenhave skal altid ligge på det mest solfyldte sted i haven, så placeringen giver som regel sig selv. Indretningen kan man til gengæld lege med, siger hun.

Og der er leget med faconen på højbedene, så der ud over al frodigheden er spændende vinkler at kigge på alle steder.

- Det er ikke rigtige højbede, men jorden er hævet lidt i forhold til gangene, for det giver en lunere og løsere jord, forklarer hun.

I et hjørne af køkkenhaven står et drivhus. Her dyrker Birgit Helbo blandt andet tomater, agurker, chili og en enkelt vin. Bagerst i drivhuset har hun en hyggekrog med lænestol til afslapning, hvor hun kan sidde med sine katte og læse en god bog eller drikke en kop te.

- Krogen bruger jeg mest i efteråret og det tidlige forår, for i højsommeren er der faktisk for varmt. Men selv på kolde dage kan man sidde og nyde haven og næsten være i den.

Grønt og fredfyldt

Fra køkkenhaven går turen videre til havens næste rum, som først var planlagt til at være rosenhave og kun er en tredjedel så stort som køkkenhaven.

- Men jeg har besluttet mig for, at det fremover skal være et gult rum - udelukkende med planter og blomster i gule nuancer, fortæller Birgit Helbo.

Gennem åbningen i den høje hæk ser man en af havens mange bænke, for ideen er, at haven skal kunne nydes overalt i afslappet stil.

- Her har vi sat takstræer og holder alt i grønt, så rummene hele tiden veksler mellem spræl og ro.

I takshavens ene ende løber Hågerup Å, og bag den er udsyn til Egeskovs marker.

- Det er dejligt med vand i haven på helt naturlig vis, for det er med til at skabe stemning, siger Birgit Helbo.

Langs åen ind mod selve haven løber en smal sti med høje træer, som man kan følge om i en lille æblelund. Her står stadig de gamle træer fra den oprindelig landbohave.

Haverummene tættest på huset er delt af Birgit Helbos tegnestue, som ligger i den gamle ombyggede garage.

Op ad tegnestuen er et frostfrit drivhus med en dejlig frodighed og hyggeplads til kølige aftener.

På den anden side ved husets nordvestlige ende går turen over en terrasse med flotte, røde teglsten - lagt på hollandsk manér med siderne opad.

- Jeg synes ikke, store klinker passer til husets og havens stil. Her er det rustikke mere mig, og stenene bliver nærmest smukkere efterhånden, som de slides og ældes, siger Birgit Helbo.

Klostergeometri

I et af havens største rum bag terrassen har Birgit Helbo skabt en drøm af en staude- og blomsterhave med svungne stier omkring et rundt bed i midten og fire store bede i hvert hjørne.

- Jeg har valgt at gøre som i de gamle landbohaver, der igen fik deres inspiration fra klosterhaverne, hvor man typisk havde en brønd i midten som symbol for paradiset og omkring den en fire-deling af haven. Det passer godt til huset og resten af haven, fordi det er så klassisk, forklarer hun.

Når Birgit Helbo tænker ideer og æstetik til både sin egen have og andres, bruger hun sin baggrund fra universitetet, hvor hun blandt andet har læst historie og kunsthistorie.

- Men haven giver mig en masse andet, for det er mindst lige så meget nydelse, som det er arbejde. Derfor har jeg også bænke alle steder. En have skal være afstressende og give dejlige oplevelser. Det skal ikke være pligt og pres. Og selv har jeg i virkeligheden aldrig været særlig ambitiøs med min have. Det hele er kommet til lidt ad gangen over mange år.
  • Fyens Stiftstidende