Næsten hver anden, der fik førtidspension i 2008, fik det på grund af en psykisk lidelse. I 2001 var det mindre end hver tredje
Politiker ønsker flere kommunale kroner til forebyggelse og hurtigere indgriben, så flere kan beholde deres job
Flere og flere mennesker med psykiske lidelser ender på førtidspension. Antallet er steget stærkt de seneste år, viser tal, som Danske Regioner har indsamlet. Mange kunne oven i købet hjælpes til at blive på arbejdsmarkedet, hvis de fik den rigtige hjælp i tide.

Det får rådmand for ældre- og handicapområdet i Odense Kommune Peter Rahbæk Juel (S) til at slå alarm.

For mens udgifterne til førtidspensioner stiger med raketfart, er Odense Kommunes investeringer i rådgivnings- og informationstilbud ikke tilnærmelsesvist fulgt med.

- Der er kun afsat sølle 300.000 kroner ekstra til psykiatrien i Odense Kommune siden 2005, konstaterer han.

Pengene er brugt til at udvide åbningstiden på et værested.

Dyrt for samfundet

Næsten hver anden, der fik tilkendt førtidspension sidste år, var ramt af en psykisk lidelse. I 2001 var det mindre end hver tredje.

I 2008 blev godt 7500 personer tilkendt førtidspension på grund af psykiske lidelser. Det er en stigning siden 2001 på 60 procent. I næsten hver sjette tilfælde er der tale om unge under 30 år.

Det er altsammen tal og fakta, der foruroliger rådmanden, og han kalder problemet for "glemt" og "overset".

- Jeg er virkelig bekymret over udviklingen, siger Peter Rahbæk Juel.

Langt hovedparten af de førtidspensionerede lider af ikke-psykotiske lidelser som for eksempel angst og depression, som i mange tilfælde kan forebygges og behandles, så folk med psykiske lidelser kan forblive på arbejdsmarkedet. Men det kræver, at sygdommen opdages i tide, og det sker alt for sjældent.

Konsekvensen er store udgifter for samfundet. Ifølge Danske Regioner skønnes omkostningerne ved depressioner og angstlidelser og til førtidspensioner på landsplan årligt at udgøre cirka 20 milliarder kroner - eller cirka det samme som en storebæltsbro.

En stor del af de penge kunne spares, hvis der fandtes flere forebyggende tilbud, mener Peter Rahbæk Juel.

Anbefalinger til efteråret

- Det vil være en pokkers god investering, hvis vi kan hjælpe flere på et tidligere tidspunkt og dermed forhindre, at så mange havner i den tunge gruppe, der ender på førtidspension, siger han.

Han mener, at byrådet i Odense Kommune bør give psykiatriområdet en saltvandsindsprøjtning i forbindelse med efterårets budgetforhandlinger.

Overlæge Marianne Kastrup, der er næstformand i Dansk Psykiatrisk Selskab, er enig i, at der ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv er god fornuft i at investere penge i at opdage psykisk sygdom tidligere.

- Hvis du er tidligere ude, så stiger sandsynligheden for, at du kan afhjælpe nogle psykiske problemer, således at folk får et liv, hvor de også har mulighed for at vende tilbage til arbejdsmarkedet, siger hun.

Til efteråret vil politikerne i Odense blive præsenteret for en række anbefalinger til forebyggende tiltag på psykiatri-området.
  • Fyens Stiftstidende