Odense Kommune vidste, at niårige Oliver blev gennembanket af sin far, men først trekvart år senere efter nye tæsk skred man ind med en tvangsfjernelse
Odense Kommune vidste alt om, hvordan niårige Oliver fra Odense blev gennembanket af sin far, der også tog halsgreb på drengen og tvang ham ind under en iskold bruser, indtil han fik åndenød.

Alligevel gik der trekvart år, fra der kom en konkret indberetning i april 2008 fra Olivers skole, til Børn- og Ungeforvaltningen i Odense greb ind med en tvangsfjernelse.

- Det ryster mig her bagefter at finde ud af, at der ikke skete noget, og hvad hjælper det så, at man har nogle procedurer for sådan noget, spørger Olivers morfar, der havde drengen boende i knap tre år i perioden 2004 til 2007.

Morfaren er anonym, fordi der er navneforbud i sagen af hensyn til drengen, ligesom Oliver ikke er drengens rigtige navn.

- Det mærkelige er, at kommunen ikke henvender sig til mig, selv om jeg havde haft en midlertidig plejetilladelse i tre år på Oliver, siger han.

Ni måneder uden handling

Det var to lærere på Olivers tidligere skole, som skriftligt indberettede til Odense Kommune, at drengen havde gule og blå mærker mange steder på kroppen, hvor børn normalt ikke har den slags. Mærkerne sad ifølge den ene lærers forklaring på ryggen, den ene balle, en overarm og foran på brystet.

I samme indberetning fra den 15. april 2008 skrev lærerne med skoleinspektøren som underskriver om, hvordan Oliver havde forklaret om de systematiske tæsk, han havde fået af faren.

I de efterfølgende ni måneder blev der ikke gjort tiltag fra kommunens side til at tvangsfjerne Oliver.

Først efter at skolen fik en anonym henvendelse om, at Oliver igen var blevet gennembanket af sin far, skred kommunen til handling og mødte op på farens adresse.

Her fandt de Oliver med så mange mærker på kroppen og halsen og i ansigtet efter slag eller greb, "der har karakterer, så der opstår blodudtrækninger", fremgår det af en lægerapport.

Vidne til bestialsk vold

Men svigtet af Oliver begyndte meget tidligere, viser oplysninger, avisen har fra en tidligere retssag mod faren.

Olivers far blev i 2006 idømt fire års fængsel for voldtægt, sexmisbrug og bestialsk vold mod tre kvinder. Det foregik i den lejlighed, faren dengang boede i sammen med Oliver i Odense.

Ved mindst ét af overgrebene på kvinderne var Oliver til stede og så, hvordan kvinden blev holdt som gidsel og groft mishandlet.

- Det gør ondt langt ind i mig at vide, at man har ladet denne mand tage sig af sin søn, fortæller Gitte Bailey Hass, der er nær veninde med en af de mishandlede kvinder.

Allerede for fire år siden gik Gitte Bailey Hass til kommunen og anmeldte faren, selvom der på det tidspunkt ikke var direkte fysisk vold mod drengen.

- Jeg ved, at de sociale myndigheder i flere år har vidst, at det var galt med farens og sønnens forhold. Hvordan har drengen kunnet blive behandlet sådan i årevis, uden at nogen har grebet yderligere ind, spørger hun.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Far fik skærpet straf for voldshelvede mod søn

Olivers far i retten igen

Erkender fejl i Oliver-sag

Erkender fejl i Oliver-sag