Der bliver solgt 14 procent mindre sovemedicin til danskere med søvnproblemer end sidste år. Faldet skyldes blandt andet øget fokus på at få ældre til at droppe sovemedicinen
Det kan være særdeles fristende at tage en sovepille, når daggryet er på vej, og du endnu ikke har fået en eneste times søvn.

Men flere og flere danskere dropper faktisk i dag at medicinere sig til søvn.

Det til trods for, at en ny undersøgelse fra medicinalfirmaet Cohn & Wolfe viser, at 55 procent af fynboer mellem 55 og 74 år oplever problemer med at falde i søvn.

En andel, der er to procent lavere end landsgennemsnittet.

14 procent mindre medicin

Alligevel er det danske forbrug af sovemedicinen benzodiazepiner faldet med 14 procent fra maj 2008 til maj 2009.

Det viser nye tal fra Apotekerforeningen og Lægemiddelstyrelsen.

Ifølge Bente Overgaard Larsen, farmaceut i Region Syddanmarks praksisafdeling, skyldes faldet i forbruget af sovemedicin en målrettet indsats fra Sundhedsstyrelsen, der i 2008 udsendte en ny vejledning omkring ordination af afhængighedsskabende lægemidler.

- Med den nye vejledning kan det eksempelvis ikke længere anbefales, at man får en kørekortfornyelse, hvis man er på en bestemt type sovemedicin, siger hun.

Det var netop en del af motivationen bag de nye retningslinjer, at man ville have færre billister med beroligende medicin i blodet på de danske veje.

Endnu er forklaring på faldet i forbrug er ifølge Bente Over- gaard Larsen, at praktiserende læger ikke længere kan forlænge en recept på sovemedicin uden en samtale med patienten.

- Og derudover er de praktiserende læger blevet gjort opmærksom på, at også ældre på sovemedicin nu skal tage en samtale med henblik på, at også de kan holde op med at tage medicinen, siger Bente Overgaard Larsen.

Det store fald i forbruget af sovemedicin glæder hende.

- Det har altid været sådan, at sovemedicin kun skulle bruges i en kortere periode. Så jeg synes, det er godt, man nu tager en samtale med brugerne, om de ikke skulle prøve at holde op, siger hun.

Sovemedicin kan give bivirkninger som eksempelvis huller i hukommelsen, manglende koncentrationsevne og reduceret koordination.

Ældre i fokus

Indtil 2003 var den officielle holdning fra Sundhedsstyrelsen, at lægerne ikke behøvede at bekymre sig om ældre patienter med et fast lavt forbrug af sovemedicin.

Med den nye vejledning fra 2008 er det ændret, og der skal nu sættes fokus på ældres søvnmedicinering.

Og det er der god grund til, påpeger søvnforsker Jan Ovesen.

- Søvnproblemer er ofte forekommende i den her aldersgruppe, hvor man kan have alt fra gigt og kræft til dårligt hjerte og den slags. Alle sygdomme, der giver smerter, forstyrrer søvnkvaliteten, forklarer han.
  • Fyens Stiftstidende