Et år uden hjemkundskab

Skoleleder på Heldagsskolen, Torben Juel, foran Havre­løkken, der er afdelingen for de cirka 15 elever i udskolingen.
Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Et år uden hjemkundskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For over et år siden fik skolekøkkenet på Heldsagsskolen to sure smileys og besked om, at de skulle leve op til reglerne for kantinedrift.

Nyborg: Leder af Heldagsskolen i Nyborg, Torben Juel, er lidt træt.

Han har i over et år kæmpet for, at han på sin skole kunne få lov til at have hjemkundskab i afdelingen Havreløkken, der er for udskolingseleverne. Som skoleleder mener han, at han bør leve op til Folkeskoleloven og de bestemmelser, der er om hjemkundskab.

Heldagsskolen er imidlertid kommet i klemme mellem to lovgivninger fra to forskellige ministerier.

På den ene side Undervisningsministeret og Folkeskoleloven, og på den anden side Fødevareministeriet og lovgivningen om autorisation af køkkener.

Varm mad til 15

Hidtil har et par elever lavet varm mad til resten af udskolingen på cirka 15 elever i faget hjemkundskab.

Det var indtil maj sidste år, hvor Fødevarestyrelsen på foranledning af en forældre pludselig kom på besøg og gav skolekøkkenet to sure smileys, to bøder og beskeden om, at skolen skulle leve op til styrelsens krav om kantinedrift.

Det skyldes, at få elever laver mad til andre, hvilket ikke er det samme som, argumenterede styrelsen, en hel klasse laver mad til sig selv.

- Sagen er bare den, at vi generelt her på skolen underviser i meget små grupper. Således også i hjemkundskab, forklarer Torben Juel.

Han ærgrer sig over sagen især i en tid, hvor der er stor fokus på mad og spiseforstyrrelser.

Anke trækker ud

Torben Juel har klaget over Fødevarestyrelsens afgørelse, og de to bøder slap skolelederen også for at betale, fordi han havde handlet i god tro. Men styrelsens jurister holdt fast i, at han skulle leve op til kravene om kantinedrift.

Den afgørelse ankede Torben Juel allerede i oktober sidste år.

I april i år fik Torben Juel første brev om, at Fødevarestyrelsen beklagede, at de ikke havde nået at se på klagen. I går fik han et lignende brev.

- Det er helt urimeligt, at den her afgørelse fortsat bliver udskudt, mener Torben Juel.

For skolelederen finder det helt umuligt at have hjemkundskab på de præmisser Fødevarestyrelse sætter op.

- Det betyder for eksempel, at vi skal have et stort egenkontrolprogram, der gør det fuldstændig umuligt at have skolekøkken, siger skolelederen.

Helt til Folketinget

Han har bedt Nyborg Kommune om at rejse sagen i Folketinget via KL, fordi han mener, at sagen er principiel.

Heldagsskolen har således haft besøg af både Undervisningsministeriets fagkonsulent for hjemkundskab og af to konsulenter fra Fødevarestyrelsen.

Den ene er bromatolog Helle Eriksen fra kontoret for mikrobiologisk fødevaresikkerhed, hygiejne og zoonesebekæmpelse. Hun siger:

- Vi arbejder i øjeblikket på at udarbejde en vejledning om madordninger på folkeskoleområdet, hvor vi forsøger at finde en løsning på de her spørgsmål.

- Det er ikke nemt, fordi vi bliver nødt til at tage højde for, hvad der kan gå galt. I skolekøkkenet laver man i princippet mad til en familie - en madordning til en hel skole er det andet yderpunkt, så det er ikke sort og hvidt, forklarer hun.

Vejledningen bliver over sommeren sendt i høring hos sammenslutninger af både lærere, skoleledere, elever og andre interessenter, og det er planen, at den skal ligge klar ved skolestart.

Et år uden hjemkundskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce