59-årige Ellen Danekilde fra Faaborg nåede ikke at blive rask i den periode, hun havde ret til sygedagpenge. Efter en blodprop i hjertet og kræft i brystet må hun leve af sin mands førtidspension
I en måned har hun levet helt uden indtægt.

1. juni mistede 59-årige Ellen Danekilde fra Faaborg sin indkomst og er nu henvist til at leve af sin mands førtidspension.

- Konsekvensen bliver formentlig, at vi må flytte fra huset. Det føles så uretfærdigt, at jeg nu ud over sygdommen også skal kæmpe for at få økonomien til at hænge sammen, siger Ellen Danekilde.

- Det er en ulykkelig situation, men desværre ikke helt ualmindelig. Kommunerne presser syge mennesker for få dem tilbage på arbejdsmarkedet - selv når det handler om mennesker, der kæmper for deres liv, siger social- og sundhedspolitisk konsulent i Kræftens Bekæmpelse Lars Kofoed.

Forhistorien er, at Ellen Danekilde i 2007 fik en blodprop i hjertet. Kort tid efter fik hun konstateret kræft i venstre bryst.

De to sygdomsforløb gælder kun for ét, når det handler om udbetalingen af sygedagpenge. Så efter 52 uger plus en ekstraordinær forlængelse på 26 uger er kassen nu blevet smækket i.

- Det er en ulykkelig situation, men desværre ikke helt ualmindelig. Kommunerne presser syge mennesker for få dem tilbage på arbejdsmarkedet - selv når det handler om mennesker, der kæmper for deres liv, siger social- og sundhedspolitisk konsulent i Kræftens Bekæmpelse Lars Kofoed.

Ellen Danekildes sygedagpenge forsvinder, selv om hun stadig mangler 25 strålebehandlinger og ikke har udsigt til en raskmelding.

Op mod 7000 er ramt

Og hun er langtfra den eneste. Hvert år mister mellem 5000 og 7000 sygemeldte deres sygedagpenge, før de bliver erklæret raske.

Mange af dem må leve af kontanthjælp, men en stor del mister som Ellen Danekilde hele deres indtægt.

Det har fået blandt andet Gigtforeningen til at gøre kampen for et bedre sygedagpengesystem til en mærkesag.

- Vi mener, det er rimeligt, at en person får sygedagpenge i den tid, det tager at finde en diagnose og en behandling. Sygedagpenge skal ikke være en ydelse, man får i årevis - men man bør være sikret en indtægt, indtil det er afklaret, om personen skal på førtidspension eller tilbage på arbejdsmarkedet. Eventuelt i et fleksjob, siger Gigtforeningens direktør, Lene Witte.

Men som reglerne er nu, kan Ellen Danekilde ikke få dagpenge, fordi hun ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. Hun kan ikke få førtidspension, fordi hun stadig har mulighed for at blive rask. Hun kan ikke få kontanthjælp, fordi hendes mand tjener for meget. Og hun kan ikke få sygedagpenge, fordi perioden er udløbet.

I Faaborg-Midtfyn Kommune beklager man sagen, men mener, at man følger reglerne.

- Vi er helt klar over, at Ellen Danekilde står i en ubehagelig situation. Men vi bliver nødt til at følge reglerne, selv om vi tager forsørgelsesgrundlaget fra syge mennesker, siger Eva Terkelsen, der leder afdelingen for sygedagpenge i kommunen.

Det har ikke været muligt at få beskæftigelsesminister Inger Støjbergs (V) kommentar til sagen.

Læs mere i Fyens Stiftstidende.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Langtidssyge skal sikres penge

Langtidssyge skal sikres penge