To gange i år er borgere i Assens Kommune blevet dømt for at true ledere i hjemmeplejen med at slå dem ihjel.
"Du vil blive slået ihjel, og det vil ske på din bopæl".

Sådan nogenlunde lød det i telefonen, da en 66-årig kvinde fra Aarup ringede til lederen af den lokale hjemmepleje og ikke kunne få den hjælp, hun gerne ville have.

Det blev i sidste uge i Retten i Odense takseret til en behandlingsdom til kvinden, som er psykisk syg.

Det er ikke første gang i år, at en borger i Assens Kommune er blevet dømt for at komme med dødstrusler mod ansatte i hjemmeplejen.

Leder bekymret

I februar fik en 65-årig mand fra Vissenbjerg 20 dages betinget fængsel for samme slags trussel mod en anden leder af hjemmeplejen.

- Det er noget, vi ser på med stor bekymring. Der er borgere, som gør det her, fordi de ikke har det godt, og samtidig har vi nogle ledere, der bliver berørte af det, siger Kitt Pedersen, der er distriktsleder i hjemmeplejen i Aarup, Vissenbjerg og Tommerup St. og dermed chef for de to, der blev udsat for truslerne.

Hun fortæller, at kommunen har en voldspolitik, der fortæller, hvordan ledere og medarbejdere skal håndtere sådanne situationer, og derudover bliver de ramte tilbudt psykologhjælp.

- Vi er gode til at tale med hinanden, når sådan noget sker. Kollegerne hjælper hinanden videre, siger Kitt Pedersen.

Fortsat hjælp overvejes

Det gælder også om at finde frem til løsninger, så de forhåbentlig kan undgå, at der opstår lignende episoder i fremtiden.

- Det handler om at møde borgerne, hvor de er. Vi skal kunne forstå, hvilken situa­tion de er i, forklarer distriktslederen.

Hun kan ikke udtale sig om, hvad der er sket med hjælpen til de to personer, som har udsat lederne for trusler, men generelt tager hjemmeplejen sig visse forholdsregler.

- Principielt kan vi være nødt til at trække hjælpen. Hvis borgernes trusler er særligt voldsomme og krænkende og påvirker medarbejdenes psykiske arbejdsmiljø voldsomt, kan vi ikke forsvare, at medarbejderne kommer i hjemmet, siger Kitt Pedersen, der understreger, at borgeren ikke må efterlades hjælpeløs.

FOA ser det jævnligt

Kitt Pedersen har kun registreret de to nævnte tilfælde, men trusler er ikke usædvanligt, oplyser Karen Stæhr, der er sektorformand i social- og sundhedssektoren hos FOA, som blandt andet repræsenterer ansatte i hjemmeplejen.

- Det er noget, vi ser jævnligt. Folk har ikke længere den autoritet over for sygeplejesker, politibetjente og social- og sundhedsassistenter som tidligere. Der er sket et skred, siger Karen Stæhr.

Hun erkender, at det er svært at sætte en stopper for det, selv om retssystemet dømmer de truende borgere.

- De er voldsomt pressede og bliver aggressive på grund af systemtænkningen. Vi må i samarbejde med politikerne finde ud af, hvordan vi kan hjælpe dem, siger Karen Stæhr.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Dømte var desperate efter hjælp