Christiansborg vil mobningen til livs. På Nordfyn er man allerede godt i gang. Nogle steder er skolebørnene selv begyndt at sige fra
Nordfyn: Folketinget er så træt af buksevand, at det har lavet en ny lov, der skal komme mobningen til livs. Samtlige folkeskoler skal have en antimobbestrategi klar til august, samtidig får den enkelte skoleleder mere magt til at løse opgaven. Baggrunden er det faktum, at hver sjette danske elev bliver mobbet.

- Det er et problem, der altid vil være der. Det er skolerne bevidste om, og de sætter ind over for det, siger Søren M. Christensen, undervisningschef i Nordfyns Kommune.

Adskillige skoler allerede taget kampen op mod fænomenet mobning. På Nordvestskolen lavede man for fem år siden en handleplan mod mobning, den har næsten elimineret problemet.

- Vi ville godt gå fra at tro til at vide, forklarer skoleleder Hans Jørgen Larsen om baggrunden for de anonyme spørgeskemaer, som børnene udfylder hvert år.

Handleplanen betyder, at alle på Nordvestskolen er forpligtet til at gribe ind overfor mobning, ligesom man eksempelvis konfronterer mobberen med mobbeofferet.

Ingen kan sige sig fri

Havrehedskolen i Morud bekæmper mobning som en del af et landsdækkende netværk på 50 skoler. Indsatsen er berammet til tre år og startede i fjor. Snart kommer første evaluering på ting som venskabsklasser og lejraktiviteter for store og små.

- Vi fornemmer, at det virker, siger skoleinspektør Henning Nykjær Pedersen.

Han er ikke ubetinget glad for de skrappe midler, som loven nu tildeler ham som skoleleder.

- Jeg synes, de lyder utrolig bombastiske. Meget skal have været forsøgt, før man når dertil, siger Henning Nykjær Pedersen. Han mener dog, at man nu får bedre mulighed for at få fat i mobberne.

- Der er ikke en eneste folkeskole i landet, der kan sige sig fri for mobning - men vi arbejder på det.

På Bogense Skole kan skoleinspektør Jan Hinrichsen ikke garantere, at skolen er mobbefri.

- Men jeg kan love, at hvis vi bliver opmærksomme på det, så gør vi f..... også noget ved det. Det er svært at reagere på, når man ikke ved, det foregår, siger han.

Bogense Skole nedsatte sidste år et trivselsudvalg, ligesom man har en trivselsdag for store og små. Og problemet med mobning er dalende, mener Jan Hinrichsen. Ikke mindst fordi børnene selv er blevet bedre til at sige fra og markere grænsen for, hvad man finder sig i.

Alle skoleledere er enige om, at mobning ikke skal blæses for stort op og forveksles med drilleri. Mobning er systematisk drilleri.

- Og det er forfærdeligt. Tænk at gå i skole hver eneste dag og vide, at der er nogen efter en, siger Jan Hinrichsen.

Problemet med mobning kan måske blive den første opgave for det nordfynske ungdomsråd, der sætter sig sammen efter sommerferien.
  • fyens.dk