18 ud af 98 kommuner falder totalt igennem i en test af kommunernes reaktionstid på nødråb fra voldsramte børn. To fynske kommuner svarede aldrig på et spørgsmål om telefonnummeret til en børnenødlinje, som det tog avisen fem sekunder at finde.
Børn i nød og med akut behov for hjælp skal ikke regne med, at deres kommune kommer dem til undsætning.

En test af kommunernes reaktionstid, som en borger på Fyn har foretaget og som Fyens Stiftstidende har fået fuld adgang til, viser, at to ud af 10 fynske kommuner -18 ud af 98 kommuner på landsplan - ikke reagerer, når et barn beder om hjælp i en e-mail.

- Der er ingen undskyldninger, og sagen her vil blive taget op i direktionen med samme, så vi kan gå vores beredskab efter i sømmene.

I e-mailen, som blev sendt til kommunernes hovedpostadresse mandag den 11. maj i tidsrummet 12.30 til 16.00, efterlyser en "Lars Jensen" nummeret til Børnetelefonen, fordi hans mor drikker og slår ham.

Børnetelefonen er en anonym rådgivning drevet af Børns Vilkår, hvor udsatte børn kan søge vejledning.

Tager fem sekunder

Kerteminde Kommune reagerede som den første efter få minutter og svarede på "Lars Jensens" spørgsmål. I op til 10 dage efter landede kommunernes svar i en lind strøm i "Lars Jensens" e-mailboks, men i skrivende stund har 18 kommuner herunder Svendborg og Ærø Kommuner endnu ikke ulejliget sig med at finde det efterlyste telefonnummer - et oplysning, det tog avisen fem sekunder at finde på internettet.

I e-mailen, som blev sendt til kommunernes hovedpostadresse mandag den 11. maj i tidsrummet 12.30 til 16.00, efterlyser en "Lars Jensen" nummeret til Børnetelefonen, fordi hans mor drikker og slår ham.

Bente Boserup, leder af Børnetelefonen hos Børns Vilkår, mener da heller ikke, at det bør volde kommunerne det store besvær at finde telefonnummeret i løbet af kort tid.

- Selvfølgelig skal børn have et hurtigt svar, og 10 dage er alt for lang tid, siger hun.

Ole Kyed, børnepsykolog og næstformand i Børnerådet, er overrasket over kommunernes passivitet.

- Det kommer virkelig bag på mig, siger Ole Kyed.

- Nu er der heldigvis kun tale om en test i det her tilfælde, men når et barn kommer så langt ud, at det råber om hjælp, skal vi som samfund reagere med det samme. Ikke efter to-tre-fire dage eller slet ikke, men øjeblikkeligt. Alt andet vil blive opfattet som et kæmpesvigt, og barnet vil holde sine problemer for sig selv for fremtiden, siger børnepsykologen.

Rystet borgmester

Lars Erik Hornemann (V), borgmester i Svendborg Kommune, som endnu ikke har reageret på e-mailen, er rystet over kommunens nøl.

- Der er ingen undskyldninger, og sagen her vil blive taget op i direktionen med samme, så vi kan gå vores beredskab efter i sømmene, siger borgmesteren.

Ole Wej Petersen (S), formand for Børn- og Ungeudvalget i Ærø Kommune er heller ikke stolt.

- Sådan en mail skal besvares senest dagen efter, vi modtager den. Jeg håber vi kan finde en fornuftig forklaring på svigtet, for det her er ikke godt nok, siger udvalgsformanden.
  • Fyens Stiftstidende