Årets udgave af distancekapsejladsen Classic Fyn Rundt er den 10. med start og mål i Kerteminde
To jubilæer bliver fejret, når distancekapsejladsen Classic Fyn Rundt anno 2009 afvikles i dagene 5.-7. juni.

Årets udgave er den 75. i rækken, og det er 10. gang, start og mål er i Kerteminde med den lokale sejlklub som medarrangør.

Det var Odense Sejlklub, som i 1934 tog initiativ til sejladsen. Først fra 1938 er der ført statistik, fordi man først da officielt fik kendskab til sejladsens resultat.

Ifølge Odense Sejlklubs jubilæumsskrift blev den første sejlads Fyn Rundt afviklet i dagene 24.-26. juni 1934.

Ni både var anmeldt, seks kom til start, og kun fire nåede rundt om Fyn. De fire fik en sølvplade som erindringspræmie.

Ellers er intet andet "bogført," indtil man nåede sejladsen i 1938, hvor "Naja", hjemmehørende i arrangørklubben, blev den første egentlige registrerede vinder.

"Naja" tilbagelagde distancen på mellem 27 og 28 timer. Vind- og vejrforhold undervejs er ikke registreret, men senere vinderbåde har adskillige gange siden brugt langt længere tid, senest i 2006, hvor "Eye2Eye X-50" fra Rungsted brugte 30.00,02 timer.

Rekorden blev sat i 1990, da "Buksesnedkeren," dengang hjemmehørende i Sletten, med en vindstyrke på mellem 10 og 15 meter i sekundet strøg Fyn Rundt på 13.59,27 timer.

Kun to om bord

Rekordholderen er med igen i år. Nu som fynskejet af Ulrik Meyer Nielsen og Kim Asmussen, og hjemhavn er Bogense.

En af de starter, arrangørerne virkelig ser frem til, er "doublehanded" eller "Two Star", som sejladsformen også kaldes.

Den er - vel næsten som betegnelsen siger - noget helt specielt, idet der her er tale om store både, som normalt har en besætning på 6-10 personer, men som kun sejles af to.

Med den decimerede besætning betyder det, at de to om bord skal klare alt selv, og normalt kan sejladsen rundt om Fyn ikke tilbagelægges uden søvn.

Det stiller derfor nogle specielt høje krav til al prioritering, godt sømandskab og ikke mindst planlægning, for mindst en af de to skal hele tiden være ikke alene på vagt, men også være i stand til at klare akut opståede problemer og/eller situationer.

Tidlig fredags-start

Af sikkerhedsmæssige årsager er det et krav fra arrangørerne, at de to i båden er iført sikkerhedsline. Der skal desuden være påsat lys i redningsvesten. Vesten skal bæres under hele sejladsen.

I båden må der være al slags elektronisk og elektrisk udstyr som for eksempel elektriske spil og automatpilot. Inden start skal det desuden meddeles, om man ønsker at anvende spiler eller ej.

Odense Sejlklubs og Kerteminde Sejlklubs team, der står bag Classic Fyn Rundt, har allerede modtaget mange tilmeldinger, og specielt har deltagerne bemærket, at der i år startes allerede fredag klokken 10. Samtidig er tidsbegrænsningen for at tilbagelægge distancen hævet med to timer til 54.

Tilmeldingsfristen udløber den 22. maj.
  • Fyens Stiftstidende