Mediemuseet på Brandts præsenterer fra i morgen en anderledes udstilling: En nostalgisk bilspils-udstilling for drenge- og pigerøve
"Vroum, Vroum". Ja sådan hedder den faktisk, den nye udstilling på Brandts, som åbner i morgen.

Som navnet antyder, har vi at gøre med en udstilling om hurtige biler. Men det er mere end det. Helt præcist er "Vroum, Vroum" et nostalgisk rendezvous igennem 80’erne og 90’ernes bedste arkadebilspil. Præcis som man (nok især folk i aldersgruppen 25-40 år) husker dem fra de snaskede grillbarer rundt omkring i landet: En to meter høj kolos, med møntindkast i bunden skulle gøre det ud for datidens udgaver af Nintendo Wii og Sony Playstation. Her kunne man så muntre sig med bilspil som "Out Run" og "Daytona". Det klassiske sammensurium af kæmpecomputere og friturelugt var ikke æstetisk, men det var sjovt.

Og denne æra har Mediemuseet på Brandts nu altså valgt at hylde. Konkret udsprang idéen af museumsinspektør Christian Mortensens egen barndomshobby:

- Som barn har jeg selv brugt adskillige timer på at stå og proppe mønter i disse maskiner. Jeg elskede især bilspillene, og derfor var det meget oplagt at stable en udstilling som den hér på benene, fortæller han.

Men én ting er en idé, en anden er handling. For hvor finder man lige et større antal af de gamle maskiner? Det gør man på Spilmuseet i Ikast. Her findes Danmarks eneste større samling af arkadespils-maskiner, og derfor kontaktede Christian Mortensen museet for at høre om mulighederne for et samarbejde:

- Jeg vidste ikke meget om stedet, inden jeg tog kontakt til dem, men fandt ud af, at det var to helt usædvanlige ildsjæle - en far og en søn - som havde museet. Og heldigvis var de helt med på idéen, siger han.

Derfor har Brandts nu lånt seks af de store arkademaskiner, som udstillingens gæster vil kunne prøve med egne hænder og fødder. Ja - der er både gaspedal og rat på flere af maskinerne.

Derudover kan publikum også prøve mere nutidige konsolspil som for eksempel "Mario Karts" for at kunne sammenligne de to tidsaldre.

Endelig vil den franske bil- og kultfilm "C’etait un Rendezvouz" fra 1976 køre non-stop under udstillingen, der vises til 9. august.

Mediemuseet på Brandts, Odense, fra fredag
  • Fyens Stiftstidende