Når OB’s spillere og ledere tager målmand Arek Onyszko i forsvar, svarer det til at støtte voldshandlinger mod kvinder, mener leder af kvindekrisecentre og tidligere kriminalassistent
- Det har været et hårdt døgn for os alle, ikke mindst for Onyszko og hans familie. Vi holder fast i, at Arek er uskyldig, indtil andet er bevist. Men det står fast, at vi tager afstand fra enhver form for vold.

Sådan udtalte OB’s direktør Kim Brink i mandags til Fyens Stiftstidende efter fodboldklubbens målmand Arek Onyszko i et grundlovsforhør var blevet sigtet for hustruvold og samtidig fik et polititilhold, der betyder, han hverken må nærme sig eller kontakte sin ekskone i de næste fem år.

I dagene efter kunne man i flere medier læse, hvordan OB’s ledelse og spillere sendte støttende tanker til OB-målmanden i den svære tid.

Men al den snak om at støtte Arek Onyszko og fastholde hans uskyld er fuldstændig fejlplaceret. Sådan lyder kritikken fra to af de stærkeste stemmer i debatten om voldsramte kvinder.

- Han er ikke uskyldig, for manden har fået et polititilhold og den slags får man altså aldrig, hvis der ikke er sket noget virkelig alvorligt, siger Tove Nielsen, der selv er tidligere kriminalassistent og har siddet med bunkevis af tilholdssager.

Samtidig står OB-målmanden med alvorlige sigtelser over hovedet for at sparke og slå sin ekskone flere gange og true hende på livet. Anklager, der er så alvorlige, at de kan give op til 12 måneders fængsel ifølge chefanklager Jan Stick.

Kolleger skal sige fra

Tove Nielsen er rystet over både spillere og ledelses rolige tilgang til hele sagen.

- Ingen af dem strammede an til den mindste forargelse, og det er da helt skævt. Kollegerne burde have reageret og sagt fra, siger hun.

Også leder af Landsorganisationen for Kvindekrisecentre, Lene Johannesson, er oprørt over reaktionerne fra spillere og ledelse.

- Støtten svarer til at sige, at det er okay, du tæver din kone. Vi skal nok støtte dig, bare fordi du er en kendt målmand, siger hun, som har fulgt debatten i B.T.

De to hæfter sig særligt ved, at den indirekte støtte gør hustruvold til en legitim ting i samfundet for en hel gruppe af fans.

- Det er særligt vigtigt at tage afstand, når det er nogen, der bliver set op til af så mange. Effekten kan i værste fald blive, at de tænker, hvis sådan en kendt målmand kan tæve sin kone, så kan jeg som almindelig borger også og få støtte til det, siger Lene Johannesson.

Tove Nielsen uddyber:

- Det handler om at udtrykke sig klart - også fra klubbens side. Og så behøver de ikke dømme ham, men blot sige, at er der noget om snakken, så er det forkasteligt, siger hun.

Hos OB beklager kommunikationsdirektør for Odense Sport og Event, Peter Hørlüch, hvis OB’s ledelse har virket eftergivende for hustruvold.

Læs mere i Fyens Stiftstidende torsdag
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Onyszko anklager OB for kontraktbrud

Onyszko anklager OB for kontraktbrud

Onyszko er glad for fodlænke

Onyszko er glad for fodlænke

Onyszko får lov til at spille med fodlænke

Onyszko får lov til at spille med fodlænke