Hustruvold er stadig så meget tabu, at vi vender ryggen til, selv om vi ved, at naboen eller kollegaen slår sin kone. Ofte er hjælp udefra ellers afgørende for at kvinderne slipper ud af de voldelige forhold.
For de fleste af os er vold i hjemmet stadig så stort et tabu, at vi kigger den anden vej, selv om vi har en mistanke om, at der er noget galt.

Derfor fortsætter alt for mange voldelige forhold i flere år, uden nogen bryder ind.

- Men sandheden er jo, at vold er vold - også selv om det foregår inden for husets fire vægge, siger hun.

At flere af os kender til voldelige forhold, fremgår tydeligt af en afstemning fra fyens.dk i går. Her svarede næsten hver femte, at de kender nogen, der har fået tæsk i et forhold.

- Tabuet om hustruvold lever i bedste velgående. Der er en misforstået forestilling om, at hvad der sker i hjemmet, hører til i hjemmet, siger leder af Landsorganisationen for Kvindekrisecentre, Lene Johannesson.

Men alt for sjældent bryder vi ind for at stoppe det voldelige forhold.

- Det er yderst sjældent, at det er en nabo eller bekendt, der anmelder hustruvolden. Faktisk kan jeg ikke komme på et eneste konkret eksempel, siger leder af Fyns Politis voldsgruppe, Carsten Arentoft.

Bliver i voldsforhold i tre år

Det er et problem, for de voldsramte kvinder har ofte utroligt svært ved selv at bryde ud af forholdet igen. I stedet ender de i en voldsspiral, hvor manden styrer deres liv og overtager mere og mere med trusler og fysisk vold.

- De kvinder, der henvender sig til os, har i gennemsnit været i et voldeligt forhold i tre år. Og langt de fleste kommer først ud af det, når der sker noget virkelig drastisk som kvælertag, ekstrem vold eller trusler mod børnene, siger Lene Johannesson.

Tove Nielsen har som tidligere kriminalassistent gennem 41 år siddet med et utal af sager om mænd, der har slået deres partnere.

- Ofte er det veninderne eller kolleger, som i sidste ende får overbevist kvinderne om, at de skal anmelde volden. Før de får den støtte, gør de ikke noget selv. Så de er meget afhængige af, at andre hjælper dem, siger Tove Nielsen, der savner et markant socialt pres.

- At vi alle siger fra, er det eneste der virker, siger hun.

En holdning der bliver støttet af Socialdemokraternes retspolitiske ordfører, Julie Rademacher, der selv haft hustruvold inde på livet.

- Jeg forstår ikke, at vi i et af verdens rigeste lande stadig har så svært ved at tale om hustruvold. Kun ved at snakke om det, kommer vi det til livs, siger hun.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Onyszko anklager OB for kontraktbrud

Onyszko anklager OB for kontraktbrud

Onyszko er glad for fodlænke

Onyszko er glad for fodlænke

Onyszko får lov til at spille med fodlænke

Onyszko får lov til at spille med fodlænke